GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Carlsberg očekuje pad godišnje dobiti zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom

Carlsberg očekuje pad godišnje dobiti zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski proizvođač piva Carlsberg u četvrtak je najavio 15-postotni pad dobiti u ovoj godini zbog očekivane slabije prodaje na ključnim tržištima Kine i zapadne Europe u drugoj polovini godine u vrijeme pandemije.

U drugom tromjesečju prihodi treće pivovare u svijetu, nakon Anheuser Busch InBeva i Heinekena, pali su 15 posto, na 15,9 milijardi danskih kruna (2,5 milijardi dolara), čime je potvrđen preliminarni podatak objavljen u srpnju.

Obujam prodaje smanjen je 7,8 posto, također u skladu s preliminarnim podatkom objavljenim prošlog mjeseca.

Izvješće ne uključuje podatke o dobiti u drugom tromjesečju. U prvoj polovini godine organski prihodi pali su 12 posto, na 28,83 milijarde kruna.

Organska operativna dobit smanjena je 8,9 posto, na 4,61 milijardu kruna. Ukupni obujam prodaje pao je 7,7 posto.

Kompanija je u travnju povukla smjernice za ovu godinu a danas je objavila da očekuje pad ovogodišnje organske operativne dobiti u rasponu od 10 do 15 posto.

Iako su se potrošači na ključnim tržištima Kine i zapadne Europe vratili u barove i restorane, ograničenja uvedena radi suzbijanja korona virusa vjerojatno će utjecati na prodaju do kraja godine, napominju u danskoj tvrtki.

Kinesko tržište, najveće po obujmu prodaje, dobro je započelo treće tromjesečje, no prodaja u posljednje vrijeme ponovo slabi zbog opetovanog uvođenja ograničenja u pojedinim dijelovima zemlje, navodi se u izvješću..

U zapadnoj Europi prodaja u barovima i restoranima postupno se oporavlja, no vjerojatno se neće vratiti na normalnu razinu do kraja godine, ističu u Carlsbergu.

„Svjesni da smo suočeni s novom tržišnom stvarnošću, uključujući izmijenjene preferencije potrošača i smanjenju razinu aktivnosti u trgovinama, poduzimamo mjere kako bismo prilagodili poslovanje novim okolnostima", rekao je izvršni direktor Cees 't Hart.

Kompanija je obustavila drugu tranšu otkupa dionica i priopćila da će ukinuti neodređeni broj radnih mjesta u sjedištu u Kopenhagenu.

Tagovi: Carlsberg, poslovni rezultati, pivari, pivo, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE