GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Carlsberg: Prihodi rasli zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu i kineskoj potražnji

Carlsberg: Prihodi rasli zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu i kineskoj potražnji
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2018 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski pivar Carlsberg izvijestio je u četvrtak o blagom rastu prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i pojačanoj potražnji u Kini.

Ukupni su prihodi danske tvrtke porasli u drugom tromjesečju 3,4 posto, na 18,3 milijarde danskih kruna (2,45 milijardi eura).

U prvoj polovini godine prihodi su gotovo stagnirali u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 31 milijardu kruna. Ako se isključi utjecaj akvizicija i valutnih tečajeva, uvećani su 5,1 posto.

Operativna dobit prije deprecijacije, amortizacije i gubitaka po otpisima smanjena je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 2,4 posto, na 6,48 milijardi kruna, što u kompaniji pripisuju nepovoljnom utjecaju valutnih tečajeva.

Obujam prodaje povećan je u istom razdoblju 2,8 posto. Ako se isključi utjecaj prodaje njemačke tvrtke Nordic Getraenke u travnju prošle godine, stopa rasta iznosila je 3,3 posto, što u kompaniji pripisuju kontinuirano snažnom rastu potražnje u Aziji i "poboljšanoj dinamici u istočnoj Europi".

Ukupna je razina cijena u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porasla dva posto, signalizirajući veći obujam prodaje u kategoriji skupljih proizvoda. Više cijene zabilježene su u svim glavnim regijama u kojima Carlsberg posluje, uključujući Europu, Rusiju i Aziju.

U Kini, koja je prošle godine postala najveće Carlsbergovo tržište, organski rast prihoda iznosio je 17 posto, potaknut potražnjom za premium brendovima poput Tuborga, Carlsberga i 1664 Blanca. Prosječan je rast kineskog tržišta iznosio jedan posto, navodi se u izvješću.

Glavni su pokretač rasta kineskog tržišta internacionalni brandovi premium piva, koji se prodaju po dva do tri puta višoj cijeni od brendova u kategoriji srednjih cijena.

U Rusiji obujam prodaje porastao je u prvoj polovini godine jedan posto, zahvaljujući rastu ruskog tržišta, poduprtom povoljnim vremenskim prilikama i Svjetskom nogometnom prvenstvu. Tako je 10-postotno povećanje prodaje u drugom tromjesečju amortiziralo 1-postotni pad u prethodna tri mjeseca, tumače u kompaniji.

Otkada je prije deset godina preuzeo ruski brend Baltika, danski pivarski div suočava se s teškoćama na ruskom tržištu, uključujući slabljenje gospodarstva, ograničenja oglašavanja i povećanje poreza kojima Moskva nastoji smanjiti konzumaciju alkohola.

"U ovoj godini očekujemo rast, ali smo i dalje oprezni kada je u pitanju rusko tržište, s obzirom na nisu razinu raspoloženja potrošača", istaknuo je u telekonferenciji s novinarima izvršni direktor danske tvrtke Cees′t Hart.

"Postigli smo snažne rezultate u prvih šest mjeseci 2018. godine, sa zdravim rastom prihoda, povećanjem marži u brojnim regijama, snažnim novčanim tokom i kontinuiranim smanjenjem duga", naglasio je Hart, naglašavajući ujedno dobar početak trećeg tromjesečja.

Kompanija je poboljšala procjenu godišnje dobiti zahvaljujući uspješnoj provedbi strategije s pojačanim fokusom na premium brendove piva u prvoj polovini godine.

Očekuju tako da bi im godišnja operativna dobit trebala porasti sedam do devet posto, u odnosu na dosada prognoziranih pet do šest posto.

Tagovi: Carlsberg, SP u Rusiji
PROČITAJ I OVO
Pfizer počeo kliničko ispitivanje preventivne uporabe svog lijeka protiv covida
LIJEK
Pfizer počeo kliničko ispitivanje preventivne uporabe svog lijeka protiv covida
WASHINGTON - Pfizer je u ponedjeljak objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv covida kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se zarazila.
EU procjenjuje podatke o docjepljivanju trećom dozom Moderne
CJEPIVO
EU procjenjuje podatke o docjepljivanju trećom dozom Moderne
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) je u ponedjeljak priopćila da nastoji utvrditi bi li se dodatna, treća doza cjepiva protiv covida-19 tvrtke Moderna, mogla dati najmanje šest mjeseci nakon druge doze svima starijima od 12 godina.
Istraživanje: Na radnom mjestu najčešće uznemiravane žene srednje dobi
UZNEMIRAVANJE
Istraživanje: Na radnom mjestu najčešće uznemiravane žene srednje dobi
ZAGREB - Istraživanje o nasilju i uznemiravanju na radnome mjestu, predstavljeno u ponedjeljak, pokazalo je da su najčešće uznemiravane žene u dobi od 36 do 50 godina i to od nadređene osobe, a podaci su pokazali i veliko nepovjerenje u sustav što dovodi do neprijavljivanja nasilja.
Istraživački portal Oštro dolazi u Hrvatsku
MEDIJI
Istraživački portal Oštro dolazi u Hrvatsku
ZAGREB - U Hrvatskoj je s radom počeo istraživački portal Oštro, sestrinski portal slovenskog portala Oštro.si, koji više od tri godine djeluje u Sloveniji s fokusom na teme u javnom interesu stanovnika jadranske regije - Slovenije, Hrvatske, Italije i njihovih susjeda.
Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore
KANDIDAT
Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore
ZAGREB - Dražen Oreščanin, jedan od osnivača Udruge Glas poduzetnika, kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE