GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čengiz: Javićemo se na tender za RTB Bor

Čengiz: Javićemo se na tender za RTB Bor
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2018 / 10:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
BOR - Vlasnik turske kompanije "Čengiz holdnig" Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Erdogana i izrazio spremnost da se nadmeće na tenderu za izbor strateškog partnera.

"Sve državne kompanije koje smo u Turskoj privatizovali danas uspešno rade, a privatni sektor u našoj zemlji je od dolaska Erdogana procvetao. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor," rekao je Čengiz u razgovoru sa direktorom RTB Blagojem Spaskovskim tokom posete Boru gde je bio zajedno s braćom i saradnicima.

Čengiz je, inače, vlasnik i prvi od četvorice braće Čengiz koji su osnovali i vode kompaniju u Turskoj i ovo je njihova druga poseta Basenu u poslednjih mesec dana.

Početkom juna, kada je zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB Bor potvrdio i predsednik Srbije, Bor i Majdanpek je sa saradnicima posetio član Borda direktora turske kompanije, Seref Čengiz, a ovog puta došao je lično vlasnik Mehmet Čengiz.

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da se ona interesuje za RTB Bor i nadmetanje na tenderu pre svega jer želi da širi poslovanje njihovog ogranka koji pokriva rudarsku infustriju.

"Čengiz hilding" posluje u oblasti građevinarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi "Eti Bakir" i "Eti Aluminijum" šire poslovanje i u oblasti rudarstva.

"Ovde smo ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja, već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika - Erdogana i Vučića", naveo je Čengiz.

On će zajedno s braćom i stručnjacima u oblasti rudarstva, geologije i metalurgije iz ćerke-firme "Eti Bakir" tokom dvodnevne posete razgledati lično sve pogone u sastavu RTB-a u Boru i Majdanpeku.

Kaže da državne kompanije nemaju mogućnost donošenja brzih odluka, dok privatne imaju i to smatra velikom prednošću firme na čijem je čelu.

Inače, njegova je kompanija uključena u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj, gradi autoputeve, mostove, tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte.

U maju 2013. godine potpisali su ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu, a u njihovom je vlasništvu i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podzemni rudnik bakra "Kjurej".

Pored bakra i aluminijuma, kako se čulo na sastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata.

Ovu veliku i izuzetno profitabilnui kompaniju, kroz četiri firme u četiri različite industrije, vode četvorica braće - Mehmet, Seref, Ekrem i Asim koji čije i bord direktora a svako upravlja poslovanjem u jednoj industrijskoj grani.

Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

Tagovi: Čengiz, Cengiz Holding, RTB Bor
PROČITAJ I OVO
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
PRILIKE
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
KNIN - Gradončelnik grada Knina Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austrija, poznate kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji, koja dosadašnji pogon u Indiji planira preseliti u Knin.
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
ODLAZAK
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
LJUBLJANA - Krajem rujna od vrha ljubljanske zračne luke oprostit će se generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir. Fraport Slovenija od listopada će voditi Babett Stapel.
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
GOSPODARSKI PREGLED
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice rujna.
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
PLANOVI
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumijeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE