GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Central European Industries preuzeo Beohemiju

Central European Industries preuzeo Beohemiju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Central European Industries iz Češke preuzela je danas udio u preduzeću Beohemija u vlasništvu Preston Holdinga, koja se bavi proizvodnjom deterdženata i proizvoda kućne hemije.

Potpisivanje ugovora obavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsjednik Preston Holdinga Davor Milićević izjavio je da je taj holding do sada u Beohemiju investirao preko 30 miliona eura, kao i da Central European Industries posjeduje finansijsku stabilnost da osnaži poziciju kompanije koja od ukupnog prometa 60 odsto artikala izvozi van granica Srbije, prvenstveno u region.

- Siguran sam da će novi vlasnik uspjeti da proizvode Beohemije usmjeri ka zemljama Centralne Evrope, proširi asortiman i ojača poziciju firme. Potpisivanje ovog ugovora predstavlja veliku finsijsku podršku i za dalji razvoj Preston Holdinga, rekao je Milićević.

On je dodao i da će Central European Industries svojim dolaskom na tržište Srbije doneti evropske vrijednosti i standarde, od kojih će koristi imati, kako zaposleni u Beohemiji, tako i dobavljači i poslovni partneri.

Predstavnik Central European Industries za Srbiju Roman Kratohvil, rekao je da kompanija pomaže drugim preduzećima da se razvijaju i idu ka daljoj ekspanziji i da je cilj da se Beohemija vrati na čelo hemijskog sektora.

- Želimo da ponudimo potrošačima autentične proizvode, da proširimo asortiman robe široke potrošnje, kao i da približimo postojeće i buduće artikale iz svog portfolia potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope, naveo je Kratohvil.

Prema njegovim riječima Beohemija je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanja udjela na postojećim kao i razvoj novih tržišta.

Savjetnik predsednika PKS Milan Trivunac, kazao je da je najvažnije to što je Central European Industries kredibilna firma, istakavši i značaj saradnje PKS i Privredne komore Češke.

- Investitor je prepoznao priliku investiranja u Srbiju. Rijetke su prilike da se problemi pretvore u šanse i mogućnosti, naglasio je Trivunac.

Ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta, izjavio je da je ta zemlja u top 10 investitora u Srbiji, a ovim preuzmanjem se ta pozcija učvršćuje.

Central European Industries je moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrijednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona eura.

Tagovi: Central European Industries, Beohemija
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE