GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CERP prodaje 17,90 posto dionica Petrokemije

CERP prodaje 17,90 posto dionica Petrokemije
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u ponedjeljak javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 9,85 milijuna dionica Petrokemije u državnom vlasništvu, što čini 17,90 posto udjela i to po početnoj cijeni od 31 kunu za dionicu, odnosno ukupno 305,4 milijuna kuna.

Odluka o prodaji tog udjela donesena je na sjednici Upravnog vijeća CERP-a 31. svibnja, kojom se zadužuje CERP da objavi javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 9.852.828 dionica Petrokemije, što čini 17,90 posto temeljnog kapitala Petrokemije, koji je u vlasništvu države.

Početna cijena iznosi 31 kunu po dionici, odnosno 305.437.668 kuna za sve dionice Petrokemije koje su predmet prodaje.

Pravo na dostavu obvezujuće ponude imaju samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom javnog prikupljanja ponuda, a trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije iznosi 15 tisuća kuna i uplaćuje se na račun CERP-a, navodi se. Tome je potrebno priložiti dokumente o identitetu, potvrdu o podmirenju poreznog duga koja ne smije bit starija od 30 dana te ponudbeno jamstvo u iznosu od 3,05 milijuna kuna, koje može biti u obliku ponudbene bankarske garancije domaće ili strane banke ili se iznos jamčevine uplaćuje na račun CERP-a.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana objave javnog poziva. Najboljim ponuditeljem smatrat će se onaj koji u obvezujućoj ponudi ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da obvezujuća ponuda nije uvjetovana od strane ponuditelja, odnosno mora biti dostavljena bez rezervi.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica s najboljim ponuditeljem sklopit će se u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najboljeg ponuditelja, a rok se može produžiti odlukom Upravnog vijeća CERP-a.

Najbolji ponuditelj dužan je kupovnu cijenu platiti jednokratno u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Proda li CERP te dionice, time bi izašao iz vlasničke strukture kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. Naime, većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji putem te tvrtke drže 54,52 posto dionica Petrokemije.

Drugi najveći dioničar je CERP, s udjelom od 17,9 posto, a slijede Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško koji drži 12,73 posto dionica Petrokemije, potom Janaf 9,09 posto, na skrbničkom računu je 5,45 posto dionica, a sama Petrokemija u trezoru ima 0,08 posto dionica, itd.

Inače, dionice Petrokemije već nekoliko mjeseci ne kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a nakon što su dioničari na glavnoj skupštini održanoj krajem veljače ove godine odlučili o povlačenju dionica kutinske kompanije s uvrštenja na uređenom tržištu. Osim toga, već se neko vrijeme u medijima spekulira o mogućim vlasničkim promjenama u Petrokemiji.

Početkom srpnja prošle godine kutinska je tvrtka putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva".

Od tada se spekulira kako je turska grupa Yildirim zainteresirana za Petrokemiju, ali se spominje kako upiti ne dolaze samo iz te grupe.

Inače, Upravno vijeće CERP-a je, uz odluku o prodaji dionica Petrokemije, na sjednici održanoj krajem svibnja odlučilo prodati i 351.880 kompleta novih instrumenata društva Fortenova Group STAK Stichting, nominalne vrijednosti 1,86 milijuna eura.

Početna cijena tog kompleta novih instrumenata koje prodaje CERP je 4,75 milijuna kuna, a cjenovni korak nadmetanja određen je u iznosu od pet tisuća kuna.

Prodaja tog kompleta novih instrumenata Fortenove provest će se javnim nadmetanjem, koje će se održati u roku od 45 dana od objave javnog poziva, najavljuje se u odluci koju je CERP objavio na svojim Internet stranicama.

Tagovi: Petrokemija, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE