GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Česi za Uljanik nude 155 milijuna kuna, vide sinergije sa Đurom Đakovićem

Česi za Uljanik nude 155 milijuna kuna, vide sinergije sa Đurom Đakovićem
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 21:11
Autor: SEEbiz / N1 info
PULA - Već tri i pol godine Uljanik kakvog smo nekad znali je u stečaju. U međuvremenu je na njegovim krhotinama država osnovala novu, malu tvrtku - Uljanik brodogradnja 1865. Sada se pojavio prvi, čini se ozbiljni kupac - češki holding. Dao je izravnu ponudu vrijednu više od 150 milijuna kuna.

Nedjelja u Uljaniku, u onim ostacima diva na kojeg smo pomalo zaboravili. No, ponuda češke kompanije od 155 milijuna kuna opet ga izvlači na svjetlo dana.

Je li ovo mogući spas za Uljanik pitali smo Samira Hadžića, direktora tvrtke Uljanik brodogradnja 1856.

“Pa moglo bi tako i nazvati. Mi smo startali, podigli se, pokazali i neko je iskazao u nekom novčanom, znači ne apstraktnom nego novčanom iznosu, koliko cijeni današnji Uljanik. S obzirom na sve što smo prošli, mislim da je to poprično pozitivno i dobro, da”, kazao je Hodžić za N1 televiziju.

Dogodilo im se toliko toga, primjerice stečaj, da je narod uglavnom dignuo ruke od njih. Pogledajte što je onaj Debeljak napravio u Splitu, svi su oni isti, kaže stari ribolovac.

“Bilo bi lijepo da Uljanik ponovno proradi, ali to je nemoguća misija. Ne vjerujem, mislim da od toga nema ništa. To će se napravit parking, hoteli, ništa firma da radi”, kazao nam je Zlatko Matijašević iz Pule.

Ali češki CE industries je dao ponudu za brodogradnju i srodne djelatnosti. Nisu nepoznanica, već su preuzeli Đuru Đakovića. Žele 54 posto udjela u ovom novom Uljaniku.

“Ako vam netko tko vam nudi to kaže da je ponuda obvezujuća za njega, onda je veoma ozbiljno, prilično. I tko će na kraju odlučit o svemu? Kao i uvijek, RH i nadzorna ministartstva, nadam se da im je u interesu da Uljanik opstane , da se ta ponuda iskoristi, da se u kratkom roku i dogovori”, dodaje Samir Hadžić, direktor sadašnjeg Uljanika.

Nedjeljom su radnici uglavnom slobodni. U gradu smo zatekli jednog od najiskusnijih. Koliko su ga puta samo izvarali, ali sada im, kaže, nekako vjeruje da su našli poštenog kupca.

“Ja vjerujem da jesu. Jer ne vjerujem da će netko uložit veliki novac da bi to propalo. Pa ja se slažem, samo da Uljanik ide dalje, sad, šta će radit…”, rekao nam je Damir Linardić, radnik Uljanika pa dodao da je radnicima Đure Đakovića dobro.

Sadašnji Uljanik ima oko 500 radnika. Ako dođu češki vlasnici, trebat će vratiti one razbacane po Europi. A dužni su im najmanje 8 plaća.

“Bivši radnici Uljanik brodogradilišta u stečaju, njih 2300, danas potražuju oko 155 milijuna kuna, tako da ovih 155 milijuna kuna bilo bi dosta da pokriju potraživanja radnika u potpunosti”, kaže Boris Cerovac, povjerenik Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Volio bi ovaj prekaljeni sindikalist da je država vlasnik Uljanika, ali možda će se CE industries ponašati doista kako su obećali.

“Čim stranac dolazi ovamo postoji ona bojazan da on dolazi zato što su ovdje zakoni puno lošiji. Kada govori o zakonima mislim na uvjete rada, na plaće radnika. Ali ako je to šansa, jedina šansa u ovome trenutku koja nas može pogurnuti naprijed – prihvatljivo je rješenje”, smatra Cerovac.

Tagovi: Uljanik, Novi uljanik, brodogradnja, Samir Hadžić, CE Industries, Đuro Đaković, Boris Cerivac
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE