GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.

Dokapitalizacijom tvrtka Tovorni promet pretvorit će se u novu tvrtku u kojoj će Česi imati 49% udjela u tvrtki, a matična tvrtka ostatak. Iznos češkog financijskog doprinosa službeno nije poznat, ali neslužbeno se procjenjuje da je težak između 60 i 100 milijuna eura.

Sada dokapitalizaciju mora odobriti Slovenski državni holding. Posao će biti završen kad se ispune suspenzivni uvjeti, vjerojatno u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, napisali su iz tvrtke Slovenske željeznice.

EP Holding energetski je div s 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje godišnje. Prošle su godine zabilježili 2,1 milijardu eura dobiti prije amortizacije i kamata. Generalni direktor SŽ-a Dušan Mes više puta je naglasio u prošlosti da je cilj strateškog partnerstva stvoriti vodeću logističku tvrtku u jugoistočnoj Europi koja će biti konkurentna ne samo u Sloveniji već i u sjevernoj Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i ostatku Balkana.

Očekuje se da će zajedničko ulaganje imati dovoljno kapitala za preuzimanje strateških tvrtki u inozemstvu, putem kojih će tada poslovati na stranim tržištima. Na taj će način proširiti svoju mrežu, a sa svježim kapitalom moći će obnoviti zastarjela vozna sredstva, posebno na domaćoj mreži.

Očekuje se da će nova tvrtka za pet godina udvostručiti svoju dobit u usporedbi s onom koju ostvaruje teretni prijevoz i imati barem upola veće prihode. Proces pronalaska stranog partnera započeo je 2017. EP Holding je jedina tvrtka koja je napokon predala obvezujuću ponudu. Preostale zainteresirane strane odvratila je činjenica da kontrolni udio tvrtke nije bio dostupan. Naime, zakon obvezuje SŽ da zadrži 50 posto i jedan udio u svim svojim tvrtkama te da država stoga ostaje (neizravni) većinski vlasnik željezničkog prijevoznika.

Tagovi: EP Holding, Slovenske željeznice, Dušan Mes, Tovorni promet, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
ISTRAGA
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
RIM - Talijanska financijska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila je li digitalna platforma za rezervaciju smještaja Booking.com izbjegavala platiti porezne obaveze, objavili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE