GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.

Dokapitalizacijom tvrtka Tovorni promet pretvorit će se u novu tvrtku u kojoj će Česi imati 49% udjela u tvrtki, a matična tvrtka ostatak. Iznos češkog financijskog doprinosa službeno nije poznat, ali neslužbeno se procjenjuje da je težak između 60 i 100 milijuna eura.

Sada dokapitalizaciju mora odobriti Slovenski državni holding. Posao će biti završen kad se ispune suspenzivni uvjeti, vjerojatno u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, napisali su iz tvrtke Slovenske željeznice.

EP Holding energetski je div s 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje godišnje. Prošle su godine zabilježili 2,1 milijardu eura dobiti prije amortizacije i kamata. Generalni direktor SŽ-a Dušan Mes više puta je naglasio u prošlosti da je cilj strateškog partnerstva stvoriti vodeću logističku tvrtku u jugoistočnoj Europi koja će biti konkurentna ne samo u Sloveniji već i u sjevernoj Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i ostatku Balkana.

Očekuje se da će zajedničko ulaganje imati dovoljno kapitala za preuzimanje strateških tvrtki u inozemstvu, putem kojih će tada poslovati na stranim tržištima. Na taj će način proširiti svoju mrežu, a sa svježim kapitalom moći će obnoviti zastarjela vozna sredstva, posebno na domaćoj mreži.

Očekuje se da će nova tvrtka za pet godina udvostručiti svoju dobit u usporedbi s onom koju ostvaruje teretni prijevoz i imati barem upola veće prihode. Proces pronalaska stranog partnera započeo je 2017. EP Holding je jedina tvrtka koja je napokon predala obvezujuću ponudu. Preostale zainteresirane strane odvratila je činjenica da kontrolni udio tvrtke nije bio dostupan. Naime, zakon obvezuje SŽ da zadrži 50 posto i jedan udio u svim svojim tvrtkama te da država stoga ostaje (neizravni) većinski vlasnik željezničkog prijevoznika.

Tagovi: EP Holding, Slovenske željeznice, Dušan Mes, Tovorni promet, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE