GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
TUZLA - Tuzlanska firma Cestotehnik kupila je 72,4 posto dionica preduzeća Dobojputevi i tako postala većinski vlasnik kompanije iz Doboj Juga.

Udio Cestotehnika u kompaniji Dobojputevi sada iznosi blizu 77,5 posto, a posljednji paket dionica (72,4931 posto) Tuzlaci su kupili po cijeni od 3.180.000 konvertibilnih maraka.

"S jučerašnjim danom na berzi (četvrtak, op.a.) mi smo kupili dodatno 72,4 posto dionica. U Dobojputevima smo primijetili našu priliku, a osnovna namjera je dalji razvoj firme koja je dosad bila u vlasništvu stranih dioničara, sa većinskim udjelom", kazao je za Klix.ba vlasnik Cestotehnika iz Tuzle Adnan Sijerčić.

U skladu sa odredbama Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Cestotehnik je sada kao većinski vlasnik Dobojputeva zvanično iskazao namjeru o raspisivanju ponude za preuzimanje preostalih 22,7522 posto dionica dioničarskog društva iz Doboj Juga, što će biti objavljeno u dnevnim novinama.

"Dat ćemo tender ponudu za otkup i ostalih dionica te ćemo vidjeti kakvo će biti interesovanje, s obzirom na to da je riječ o manjim dioničarima. Naša osnovna namjera je pored daljeg razvoja firme, širenje njenog poslovanja, kao i modernizacija. Prije tri godine smo kupili Cestotehnik te smo u duploj mjeri uspjeli podići poslovanje. To očekujemo i u segmentu Dobojputeva, s obzirom na to da se određeni infrastrukturni projekti planiraju u tom kraju u narednih pet godina", istaknuo je Sijerčić.

Dioničarsko društvo Dobojputevi osnovano je davne 1951. godine i od tada do danas nisu mijenjali svoju djelatnost. Kompanija je danas smještena u Doboj Jugu, a i dalje se bavi izgradnjom i održavanjem cesta, kao i proizvodnjom te prodajom asfaltne mase, zatim izradom vertikalne i horizontalne signalizacije, ali i izvođenjem svih građevinskih radova na putevima i uz puteve...

"Po snazi kapaciteta i brojnim uspješnim poslovnima u oblasti niskogradnje preduzeće je bilo nadaleko poznato na širim prostorima nekadašnje Jugoslavije, čiji su usposlenici izgradili mnoge magistralne i regionalne saobraćajnice i to: M 17 Šamac – Sarajevo, M 17-2 Bosanski Brod – Šešlije, M 14 Srbac - Gradačac, M 4 Banja Luka – Tuzla te M 16-1 Derventa – Klašnice", naveli su iz Dobojputeva.

Nakon ratnih dešavanja uslijedilo je izmještanja sjedišta firme iz Doboja u Matuziće koji pripadaju Doboj Jugu. Pored sjedišta firme u Matuzićima posjeduju objekte (nadzorništva) u Žepču i Zenici te asfaltnu bazu Bistrica u Maglaju.

S druge strane, preduzeće Cestotehnik d.o.o. iz Tuzle je osnovano kao privatno preduzeće za građevinarstvo i inženjering da bi u postupku usklađivanja statusa preduzeća dobilo naziv Društvo jednog lica te je potom izvršena nova reorganizacija. Osnovna djelatnost je proizvodnja, građevinarstvo, inženjering i usluge.

Tagovi: Cestotehnik, Dobojputevi, Adnan Sijerčić
PROČITAJ I OVO
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE