GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
TUZLA - Tuzlanska firma Cestotehnik kupila je 72,4 posto dionica preduzeća Dobojputevi i tako postala većinski vlasnik kompanije iz Doboj Juga.

Udio Cestotehnika u kompaniji Dobojputevi sada iznosi blizu 77,5 posto, a posljednji paket dionica (72,4931 posto) Tuzlaci su kupili po cijeni od 3.180.000 konvertibilnih maraka.

"S jučerašnjim danom na berzi (četvrtak, op.a.) mi smo kupili dodatno 72,4 posto dionica. U Dobojputevima smo primijetili našu priliku, a osnovna namjera je dalji razvoj firme koja je dosad bila u vlasništvu stranih dioničara, sa većinskim udjelom", kazao je za Klix.ba vlasnik Cestotehnika iz Tuzle Adnan Sijerčić.

U skladu sa odredbama Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Cestotehnik je sada kao većinski vlasnik Dobojputeva zvanično iskazao namjeru o raspisivanju ponude za preuzimanje preostalih 22,7522 posto dionica dioničarskog društva iz Doboj Juga, što će biti objavljeno u dnevnim novinama.

"Dat ćemo tender ponudu za otkup i ostalih dionica te ćemo vidjeti kakvo će biti interesovanje, s obzirom na to da je riječ o manjim dioničarima. Naša osnovna namjera je pored daljeg razvoja firme, širenje njenog poslovanja, kao i modernizacija. Prije tri godine smo kupili Cestotehnik te smo u duploj mjeri uspjeli podići poslovanje. To očekujemo i u segmentu Dobojputeva, s obzirom na to da se određeni infrastrukturni projekti planiraju u tom kraju u narednih pet godina", istaknuo je Sijerčić.

Dioničarsko društvo Dobojputevi osnovano je davne 1951. godine i od tada do danas nisu mijenjali svoju djelatnost. Kompanija je danas smještena u Doboj Jugu, a i dalje se bavi izgradnjom i održavanjem cesta, kao i proizvodnjom te prodajom asfaltne mase, zatim izradom vertikalne i horizontalne signalizacije, ali i izvođenjem svih građevinskih radova na putevima i uz puteve...

"Po snazi kapaciteta i brojnim uspješnim poslovnima u oblasti niskogradnje preduzeće je bilo nadaleko poznato na širim prostorima nekadašnje Jugoslavije, čiji su usposlenici izgradili mnoge magistralne i regionalne saobraćajnice i to: M 17 Šamac – Sarajevo, M 17-2 Bosanski Brod – Šešlije, M 14 Srbac - Gradačac, M 4 Banja Luka – Tuzla te M 16-1 Derventa – Klašnice", naveli su iz Dobojputeva.

Nakon ratnih dešavanja uslijedilo je izmještanja sjedišta firme iz Doboja u Matuziće koji pripadaju Doboj Jugu. Pored sjedišta firme u Matuzićima posjeduju objekte (nadzorništva) u Žepču i Zenici te asfaltnu bazu Bistrica u Maglaju.

S druge strane, preduzeće Cestotehnik d.o.o. iz Tuzle je osnovano kao privatno preduzeće za građevinarstvo i inženjering da bi u postupku usklađivanja statusa preduzeća dobilo naziv Društvo jednog lica te je potom izvršena nova reorganizacija. Osnovna djelatnost je proizvodnja, građevinarstvo, inženjering i usluge.

Tagovi: Cestotehnik, Dobojputevi, Adnan Sijerčić
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE