GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cimos u Istri otvara nova radna mjesta, i to u Buzetu i Roču

Cimos u Istri otvara nova radna mjesta, i to u Buzetu i Roču
ZAPOŠLJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 07:18
Autor: SEEbiz / Glas Istre

BUZET - Dok su za slovenski dio Cimosa trendovi silazni, a dio se proizvodnih linija seli u Hrvatsku, za hrvatski dio oni su uzlazni jer se zbog povećanog opsega posla otvaraju nova radna mjesta. S obzirom na to da radnike ne može naći u okruženju, buzetski Cimos ih preko agencije za privremeno zapošljavanje, zapošljava iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Uzbekistana…

Cimos zatvara tvornicu u Mariboru, a dijelu radnika nudi posao u svojim tvornicama u hrvatskom dijelu ove međunarodne grupacije, u Buzetu i u Roču, prenose slovenski mediji.

Mariborski Cimos zapošljava oko 240 radnika, njih 150 navodno bi dobilo otkaz, a ostali bi bili preraspoređeni u druge tvornice Cimosa, najvjerojatnije u Vuzenicu, ali nije isključena ni Hrvatska. U Cimosovoj upravi procjenjuju da je pedesetak radnika viška i u Senožeću, a nekoliko također u Kopru. Zatvaranje tvornice u Mariboru obrazlaže se teškoćama povezanim sa pandemijom koronavirusa, smanjivanjem narudžbi, i uopće s teškim stanjem u automobilskoj industriji.

Uprava Cimosa insistira na planu tehnološkog viška, a kako se ne slažu s takvim namjerama poslodavca, tako će radnici mariborske tvornice pokrenuti arbitražni postupak. Stav Sindikata metalne i elektroindustrije Slovenije je da bi se program otpuštanja i preraspodjele trebao izraditi jedinstveno, za cijeli Cimos. Vodstvo Cimosa je, međutim, ustrajno na zatvaranju tvornice u Mariboru i iz programa izuzima Vuzenicu. U priopćenju za medije, Cimosova uprava, koju predvodi Gino Berti, napisala je da će "tvrtka u potpunosti poštivati sve zakonske okvire i nastaviti razgovarati sa sindikatima, nastojeći pronaći odgovarajuće rješenje za obje strane".

Cimos je neovisno o koroni, već duže vrijeme u teškoćama, još je krajem 2019. godine u internom glasilu izvršni direktor Gino Berti najavio da ovaj poznati proizvođač autodijelova u vlasništvu investicijskog fonda, talijanske tvrtke TCH, poslovnu godinu završava s gubitkom i da je zaposlenih previše te "ukoliko žele ostati u igri, kupcu moraju dati više, a ujedno rezati troškove proizvodnje, posebice kada je poznato da će 2019. godina završiti s crvenim brojkama". Također je ustvrdio da u Cimosu "trebaju postati učinkovitiji i fleksibilniji, smanjiti broj zaposlenih koji je previsok u odnosu na pad prodaje".

No dok su za slovenski dio Cimosa trendovi i dalje silazni, čak se i dio proizvodnih linija iz Slovenije seli u Hrvatsku, za hrvatski dio Cimosa oni su uzlazni jer se zbog povećanog opsega posla otvaraju nova radna mjesta. S obzirom na to da radnike ne može naći u okruženju, preko agencije za privremeno zapošljavanje, buzetski Cimos zapošljava ih iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Uzbekistana…. Ljetos je tražio kandidate za radno mjesto ljevač/ljevačica za rad u proizvodnji na lijevanju aluminijskih odljevaka u ljevaonicama Buzet, odnosno Roč.

Tagovi: Cimos, Buzet, Istra, Gino Berti
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE