GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna Celje: Potonula dobit u prvom polugodištu

Cinkarna Celje: Potonula dobit u prvom polugodištu
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 09:00
Autor: SEEbiz / STA
CELJE - Cinkarna Celje je u prvom polugodištu ove godine ostvarila sedam milijuna eura čiste dobiti, što je 77 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prihodi tvrtke pali su za 28 posto na 96,4 milijuna eura. Poslovanje je bilo u skladu s očekivanjima pa su u tvrtki zadovoljni.

Kako je priopćeno iz tvrtke, operativna dobit, uvećana za amortizaciju (EBITDA), u prvih je šest mjeseci dosegnula 15 milijuna eura i manja je za 66 posto u odnosu na prošlu godinu. Operativna dobit (EBIT) iznosila je 8,5 milijuna eura, nakon što je u istom razdoblju prošle godine iznosila 37,2 milijuna eura.

Cinkarna, koja je krajem lipnja zapošljavala 754 ljudi, u prvih je šest mjeseci za investicije i nabavu dugotrajne imovine i zamjenske opreme potrošila 4,9 milijuna eura (lani u isto vrijeme 3,6 milijuna eura).

Glavni razlozi lošijim podacima su jeftiniji azijski uvoz, skuplji energenti, neiskorištene zalihe i manja potražnja za proizvodima u koje je ugrađen titanijev dioksid, navode iz Cinkarne.

„S obzirom na stanje u globalnom gospodarstvu i na tržištu titanijevog dioksida, naši poslovni rezultati su u skladu s očekivanjima. Pigmenata u Europi ima dovoljno, kineski proizvod je jeftiniji, a cijena energenata veća je za 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ove godine ne očekujemo veće poboljšanje tržišne situacije. Nastavit ćemo raditi u smjeru smanjenja troškova poslovanja i stabilne opskrbe naših kupaca", najavio je objavu rezultata predsjednik Uprave Aleš Skok.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna
PROČITAJ I OVO
Kroz tivatski aerodrom u junu prošlo 27,4% više putnika
RAST
Kroz tivatski aerodrom u junu prošlo 27,4% više putnika
TIVAT – Kroz Aerodrom Tivat u junu prošlo 157,74 hiljade putnika, 27,4 odsto više neko u istom periodu prošle godine.
HUP se oglasio oko prodaje Fortenovinog agro biznisa Podravci
REAKCIJE
HUP se oglasio oko prodaje Fortenovinog agro biznisa Podravci
ZAGREB - Pozdravljamo odluku Uprave Podravke d.d. i Mirovinskih fondova da pošalju ponudu za kupnju Fortenovinog poljoprivrednog sektora. Također čestitamo i na odluci Fortenove da isti proda upravo Podravki d.d., naveli su u priopćenju.
Luka Koper izabrala izvođača radova za izgradnju zgrade putničkog terminala
INVESTICIJE
Luka Koper izabrala izvođača radova za izgradnju zgrade putničkog terminala
KOPER - Luka Koper ipak je u ponovljenoj javnoj nabavi izabrala izvođača za izgradnju zgrade putničkog terminala. Jedini od pet ponuditelja koji će radove izvesti u okviru raspoloživih sredstava je koperska tvrtka Makro 5 gradnja.
Rekordna godina za Aegean Airlines
REKORDI
Rekordna godina za Aegean Airlines
ATENA - Grčka zrakoplovna kompanija Aegean Airlines objavila je da podaci za drugo tromjesečje ukazuju na rekordnu godinu za ovu kompaniju.
Deutsche Bahn u dodatnim problemima zbog Eura
PROBLEMI
Deutsche Bahn u dodatnim problemima zbog Eura
FRANKFURT - Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn zagrizao je više nego što je mogao prožvakati s nogometnim prvenstvom Euro 2024., rekao je u petak ministar prometa Volker Wissing.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE