GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici

Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 20:19
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje raspodijelit će gotovo cijelu raspodjeljivu dobit među dioničarima. Dok su Uprava i Nadzorni odbor predložili da dividenda po dionici iznosi 11 eura bruto, dioničari su na današnjoj skupštini podržali protuprijedlog prema kojem će dobiti dividendu od 21 eura po dionici.

Dobit Cinkarne Celje za 2020. godinu iznosi 16,5 milijuna eura. Prema prijedlogu uprave, 8,6 milijuna eura podijelilo bi se među dioničare, a preostalih 7,9 milijuna prenijelo bi se u poslovnu 2021. godinu, odgovorno odgovorio na još uvijek vrlo neizvjesnu makroekonomsku situaciju povezanu s pandemijom covida-19.

No, na glavnoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 65,9 posto kapitala, potporu je dobio protuprijedlog dioničara Evestora za izdvajanje 16,4 milijuna eura dividende. Tvrtka će ih isplatiti 24. lipnja, a za prijenos u poslovnu 2021. godinu ostat će samo 116.234 eura, stoji u najavi rezolucija skupštine objavljenim na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Lani je Cinkarna Celje ostvarila 172,4 milijuna eura prihoda, što je otprilike isto kao i 2019. Neto dobit pala je za 12 posto, na 18,95 milijuna eura, ali je i dalje bila 34 posto iznad planova, nerevidirano izvješće objavljeno u ožujku, izvješće o prošlom godine zabilježio je Upravni odbor.

Skupštini je nazočio i predstavnik Sveslovenskog udruženja malih dioničara (VZMD) koji je, raspravljajući o godišnjem izvješću za 2020. godinu, predložio povećanje investicijskih fondova na godišnjoj razini na najmanje 20 milijuna eura ili za najmanje 100 milijuna eura u pet godina. Prema VZMD-u, tvrtka bi za tri do pet godina mogla ostvariti 215 milijuna eura prihoda i 42 milijuna eura dobiti uz znatno razvojnije i ambicioznije poslovanje, a dividende bi mogle doseći i do 30 eura po dionici.

Nakon što je Aleš Skok dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora u prosincu prošle godine zbog imenovanja predsjednikom Uprave, Cinkarna Celje danas je dobila i jednog novog nadzornika. Mitja Svoljšak svoj će petogodišnji mandat nastupiti 16. lipnja.

Tagovi: Cinkarna, dividenda, Cinkarna Celje
PROČITAJ I OVO
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
LETOVI
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
ZAGREB - British Airways dugo je čekao na povratak u hrvatske zračne luke u ovoj ljetnoj sezoni. Kompanija nije htjela riskirati, čekala je ukidanje mjera a međunarodna putovanja u Velikoj Britaniji, a odmah nakon najave da će se to i dogoditi, obnovila je većinu svojih linija prema hrvatskim zračnim lukama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE