GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CIOS Grupa: Nejasno je o kakvim uštedama Tomašević priča, imamo šest važećih ugovora s Gradom Zagrebom

CIOS Grupa: Nejasno je o kakvim uštedama Tomašević priča, imamo šest važećih ugovora s Gradom Zagrebom
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz CIOS Grupe oglasili su se nastavno na jučerašnje izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića na redovitoj konferenciji za novinare o navodnim i značajnim uštedama ostvarenim izostankom suradnje sa CIOS grupom na području prikupljanja i zbrinjavanja otpada.

Radi se, tvrde u CIOS-u, o nepotpunim i nejasnim informacijama te su naveli, kako kažu, lako provjerljive činjenice koje se odnose na poslovne aktivnosti i odnose CIOS grupe s tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba.

U ovom trenutku članice Grupacije imaju šest važećih okvirnih sporazuma ili ugovora, od kojih su tri sklopljena za vrijeme bivše te tri tijekom mandata aktualne gradske vlasti i to kako slijedi:

za uslugu preuzimanja i daljnje obrade neopasnog otpada
za preuzimanje i daljnju obradu plastične ambalaže
za preuzimanje i daljnju obradu biorazgradivog otpada
za usluge preuzimanja i daljnje obrade drva
za preuzimanja i daljnje obrade otpadne plastike s gradskih groblja

te jučer sklopljeni

za građenje, održavanje i upravljanje podsustavima Odlagališta otpada Jakuševec.

(Za tri ugovora sklopljena za vrijeme bivše Gradske uprave, a zbog kojih smo od nove Gradske uprave bili prozivani da su sklopljeni „zna se kako“, javno smo bili ponudili novoj Gradskoj upravi raskidanje poslovne suradnje, bez potraživanja bilo kakvih penala ili odštete, no takav naš prijedlog nikada nije bio prihvaćen.)

S obzirom na to da način na koji gradonačelnik Tomislav Tomašević u javnom prostoru navodi paušalne podatke kojima lako može dovesti javnost u zabludu, kao što je bio slučaj tijekom jučerašnje konferencije (kako o uštedama, tako i o rashodima), želimo izvijestiti da je u razdoblju od 2013. do 2020. godine CIOS grupa izvršila usluga odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. U 2020. godini dolazi do značajnog porasta prikupljenih količina glomaznog i građevinskog otpada kao izravne i neizbježne posljedice potresa te u toj 2020. godini, zbog iznimnih količina, troškovi dosežu 54 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2021. godine bili su 21 milijun kuna, što ukupno, za devet godina čini 98 milijuna kuna.

S obzirom na prethodno iznesene provjerljive podatke i činjenice, nikako nije jasno na koji su način u Zagrebu u 2022. godini ostvarene uštede od čak 60 milijuna kuna i to samo na području zbrinjavanja glomaznog otpada. Radi objektivnog informiranja javnosti bilo bi poželjno čuti objašnjenje gradonačelnika, tim više što to ni po kojoj računici ne može biti rezultat smanjenja opsega suradnje Grada Zagreba i CIOS grupacije, a kako se doima iz više javnih i medijskih nastupa gospodina gradonačelnika.

Na istoj konferenciji gradonačelnik se poziva na uštede koje nastaju i, kako navodi, zbog nekorištenja ugovorenih usluga kroz ugovor o zbrinjavanju biootpada sa CIOS grupom pa ostaje nejasno zašto uopće Grad Zagreb raspisuje natječaje za koje samostalno definira količine, ali iste ne konzumira. Iz takve prakse može se jedino zaključiti da Grad raspisuje natječaje (čiju vrijednost kroz tražene količine i definira), da bi nekonzumiranje ugovorenih usluga prikazao takozvanim uštedama.

CIOS grupa prošle je godine kroz poslovni odnos sa tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba ostvarila prihod u iznosu od 21,4 milijuna kuna (što čini svega 0,76% ukupnih konsolidiranih prihoda Grupe). Jučer prezentirane „značajne uštede“ Grada, koje su predstavljene kao rezultat smanjenja ili izostanka suradnje sa članicama Grupacije, pretpostavljale bi automatski „značajno smanjenje“ prihoda CIOS grupi. No, unatoč tome, prošle je godine ostvaren najbolji poslovni rezultat u trideset godina postojanja tvrtke s ukupnim poslovnim prihodom od 2.74 milijarde kuna te ostvarenom dobiti od 333 milijuna kuna prije oporezivanje te plaćenim porezom na dobit u iznosu višem od 52 milijuna kuna)*.

Sve promjene smatramo legitimnim pravom gradonačelnika i podržavamo one pozitivne, za što je gradonačelnik i dobio mandat od građana, ali je nedopustivo da isti ti građani Zagreba, među kojima su i zaposlenici CIOS grupe, budu taoci neshvatljive, nerazumne i neutemeljene netrpeljivosti gradonačelnika prema poduzetnicima te da se građanima istovremeno, zbog neredovitog odvoza otpada i općenito smanjene kvalitete komunalnih usluga, značajno smanjuje i kvaliteta života.

Zapravo, dok gradonačelnik nameće idiličnu sliku o stanju na području zbrinjavanja otpada i uštedama, unatoč svakodnevnim prizorima koji ga snažno opovrgavaju, pitamo se živimo li uopće s njim u istome gradu ili je on gradonačelnik nekog drugog grada, zaključuje CIOS grupa u priopćenju.

Tagovi: CIOS Grupa, Tomislav Tomašević, Jakuševec, glomazni otpad, biootpad
PROČITAJ I OVO
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
Preminuo Paco Rabanne
IN MEMORIAM
Preminuo Paco Rabanne
MADRID - Španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je u dobi od 88 godina.
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
KONCESIJE
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je hrvatski plan za produljenje koncesijskog ugovora između Hrvatske i tvrtke Bina-Istra za upravljanje i proširenje Istarskog ipsilona, 145 km duge autoceste koja povezuje Istru s ostatkom Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE