GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo Pfizer/BioNTech čini se da djeluje protiv mutiranih sojeva

Cjepivo Pfizer/BioNTech čini se da djeluje protiv mutiranih sojeva
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 12:24
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cjepivo Pfizer/BioNTech protiv koronavirusne bolesti čini se da djeluje protiv ključne mutacije kod visoko zaraznih sojeva otkrivenih u Britaniji i Južnoafričkoj Republici, pokazala je laboratorijska studija koju je proveo američki farmaceutski div.

Pfizerova studija, koja još nije prošla znanstvenu recenziju, i koja je provedena u suradnji sa znanstvenicima teksaškog sveučilišta pokazala je da je cjepivo učinkovito u neutraliziranju virusa s tzv. mutacijom N501Y na proteinskom šiljku.

Mutacija bi mogla biti odgovorna za veću zaraznost i pojavila se zabrinutost da bi virus mogao 'umaknuti' antitijelima čije je stvaranje potaknuto cjepivom, kazao je Phil Dormitzer, jedan od glavnih Pfizerovih znanstvenika.

Studija je provedena na uzorcima krvi uzetima od ljudi koji su dobili cjepivo. Rezultati su ograničeni jer nije proučen puni raspon mutacija pronađenih kod novih inačica brzo širećih virusa.

Dormitzer je kazao da je ohrabrujuće da se cjepivo čini učinkovitim protiv mutacije N501Y, kao i 15 drugih mutacija koje je tvrtka ranije testirala.

"Do sada smo testirali 16 različitih mutacija i nijedna nije imala nikakav veći utjecaj. To su dobre vijesti", dodao je. "To ne znači da 17. mutacija neće".

Dormitzer je kazao kako je još jedna mutacija južnoafričke inačice virusa, nazvana E484K, zabrinjavajuća.

Znanstvenici planiraju daljnja istraživanja kako bi vidjeli je li cjepivo učinkovito protiv drugih mutacija virusa otkrivenih u Britaniji i JAR-u i nadaju se rezultatima za nekoliko tjedana.

Simon Clarke, profesor stanične mikrobiologije sa sveučilišta Reading, ovog je tjedna rekao da obje inačice virusa imaju neka nova zajednička obilježja, no kod južnoafričkog soja pronađene su brojne dodatne mutacije koje predstavljaju opsežnije promjene na proteinskom šiljku.

Znanstvenici su kazali kako bi se cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna, koja se oslanjaju na tehnologiju glasničke RNK, mogla brzo modificirati da reagiraju na nove mutacije virusa.

Tagovi: Pfizer, BioNTech, novi soj koronavirusa, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE