GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Construction Line i Končar žele dokapitalizirati Dalekovod

Construction Line i Končar žele dokapitalizirati Dalekovod
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dioničari Dalekovoda na glavnoj skupštini krajem lipnja odlučivat će, između ostaloga, o smanjenju pa povećanju temeljnog kapitala, pri čemu je Uprava zaprimila dva iskaza interesa, od kojih je jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajednički uvjetovanom društava Construction Line i Končar Elektroindustrije.

Uprava Dalekovoda stoga je u petak sazvala glavnu skupštinu za 30. lipnja. Na njoj će dioničari prvo odlučivati o tome da se lanjski gubitak od 10 milijuna kuna pokrije iz dobiti koja se planira realizirati u budućim razdobljima.

Potom će odlučivati o smanjenju temeljnog kapitala za 50 kuna, na 247,19 milijuna i to povlačenjem 5 vlastitih dionica.

Skupštini se zatim predlaže korištenje rezervi u visini od 129,8 milijuna kuna za pokriće gubitaka iz prethodnog razdoblja, pri čemu 86,14 milijuna kuna otpada na rezerve kapitala, 32,19 milijuna kuna na statutarne rezerve, a 11,5 milijuna na zakonske rezerve.

Ukupni preneseni gubitak, međutim veći je od raspoloživih rezervi - premašuje 398 milijuna kuna, tako da bi nakon pokrića dijela gubitaka iz rezervi ostalo još 268,3 milijuna kuna nepokriveno.

Stoga Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 244,7 milijuna kuna, kako bi se za toliko pokrili akumulirani gubitci, nakon čega bi ostalo nepokriveno još 23,6 milijuna kuna gubitaka.

Temeljni kapital Dalekovoda, pak, nakon toga bio bi smanjen sa 247,19 na 2,47 milijuna kuna. Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se spajanjem dionica u omjeru 100:1, pa će se svakih 100 redovnih dionica spojiti u jednu novu. Dioničari koji na svojim računima nemaju dovoljan broj dionica da bi nakon njihova spajanja stekli cijeli broj novih dionica, mogu zatražiti otkup dionica od Dalekovoda, napominje se u pozivu za skupštinu.

Uprava i NO također predlažu glavnoj skupštini donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i/ili unosom prava za najmanje 150 milijuna kuna, a najviše za 410 milijuna kuna i to radi prikupljanja sredstava za namirenje dugova Dalekovoda prema vjerovnicima čije su tražbine utvrđene predstečajnom nagodbom sklopljenom krajem siječnja 2014.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se javnom ponudom novih dionica, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Upis će se provoditi u tri kruga, s tim da će se trećem krugu pristupiti samo ako u prethodnim krugovima nisu upisane i uplaćene sve nove dionice. U tom posljednjem krugu pravo upisa preostalih dionica i to 15.000.000 ima društvo Construction Line, sa sjedištem na Malti, i to ulogom u pravima, odnosno unosom tražbina vrijednih 150 milijuna kuna.

Kako obrazlažu u Dalekovodu, kompanija ima nisku razinu kapitaliziranosti, pri čemu su ukupni kapital i rezerve krajem prošle godine bile 19,61 milijun kuna, a ako se iz njih izuzmu revalorizacijske rezerve, koje se odnose na imovinu pod ovrhom, onda su ukupni kapital i rezerve u minusu od 40,71 milijun kuna.

Odvojeno, Končar Elektroindustrija u petak je objavila da je dostavila uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda. Navela je i da je odluka o dokapitalizaciji u domeni je glavne skupštine Dalekovoda d.d., te sukladno tome do trenutka dok skupština ne donese pravovaljane odluke, nisu u mogućnosti iznositi bilo kakve dodatne informacije.

Inače, početkom veljače Dalekovod d.d. je objavio javni poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju kompanije kako bi se utvrdilo postoji li interes za sudjelovanje u tom projektu.

Tagovi: Construction Line, Končar, Končar EI, Dalekovod
PROČITAJ I OVO
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
LETOVI
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
ZAGREB - British Airways dugo je čekao na povratak u hrvatske zračne luke u ovoj ljetnoj sezoni. Kompanija nije htjela riskirati, čekala je ukidanje mjera a međunarodna putovanja u Velikoj Britaniji, a odmah nakon najave da će se to i dogoditi, obnovila je većinu svojih linija prema hrvatskim zračnim lukama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE