GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Construction Line i Končar žele dokapitalizirati Dalekovod

Construction Line i Končar žele dokapitalizirati Dalekovod
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dioničari Dalekovoda na glavnoj skupštini krajem lipnja odlučivat će, između ostaloga, o smanjenju pa povećanju temeljnog kapitala, pri čemu je Uprava zaprimila dva iskaza interesa, od kojih je jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajednički uvjetovanom društava Construction Line i Končar Elektroindustrije.

Uprava Dalekovoda stoga je u petak sazvala glavnu skupštinu za 30. lipnja. Na njoj će dioničari prvo odlučivati o tome da se lanjski gubitak od 10 milijuna kuna pokrije iz dobiti koja se planira realizirati u budućim razdobljima.

Potom će odlučivati o smanjenju temeljnog kapitala za 50 kuna, na 247,19 milijuna i to povlačenjem 5 vlastitih dionica.

Skupštini se zatim predlaže korištenje rezervi u visini od 129,8 milijuna kuna za pokriće gubitaka iz prethodnog razdoblja, pri čemu 86,14 milijuna kuna otpada na rezerve kapitala, 32,19 milijuna kuna na statutarne rezerve, a 11,5 milijuna na zakonske rezerve.

Ukupni preneseni gubitak, međutim veći je od raspoloživih rezervi - premašuje 398 milijuna kuna, tako da bi nakon pokrića dijela gubitaka iz rezervi ostalo još 268,3 milijuna kuna nepokriveno.

Stoga Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 244,7 milijuna kuna, kako bi se za toliko pokrili akumulirani gubitci, nakon čega bi ostalo nepokriveno još 23,6 milijuna kuna gubitaka.

Temeljni kapital Dalekovoda, pak, nakon toga bio bi smanjen sa 247,19 na 2,47 milijuna kuna. Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se spajanjem dionica u omjeru 100:1, pa će se svakih 100 redovnih dionica spojiti u jednu novu. Dioničari koji na svojim računima nemaju dovoljan broj dionica da bi nakon njihova spajanja stekli cijeli broj novih dionica, mogu zatražiti otkup dionica od Dalekovoda, napominje se u pozivu za skupštinu.

Uprava i NO također predlažu glavnoj skupštini donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i/ili unosom prava za najmanje 150 milijuna kuna, a najviše za 410 milijuna kuna i to radi prikupljanja sredstava za namirenje dugova Dalekovoda prema vjerovnicima čije su tražbine utvrđene predstečajnom nagodbom sklopljenom krajem siječnja 2014.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se javnom ponudom novih dionica, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Upis će se provoditi u tri kruga, s tim da će se trećem krugu pristupiti samo ako u prethodnim krugovima nisu upisane i uplaćene sve nove dionice. U tom posljednjem krugu pravo upisa preostalih dionica i to 15.000.000 ima društvo Construction Line, sa sjedištem na Malti, i to ulogom u pravima, odnosno unosom tražbina vrijednih 150 milijuna kuna.

Kako obrazlažu u Dalekovodu, kompanija ima nisku razinu kapitaliziranosti, pri čemu su ukupni kapital i rezerve krajem prošle godine bile 19,61 milijun kuna, a ako se iz njih izuzmu revalorizacijske rezerve, koje se odnose na imovinu pod ovrhom, onda su ukupni kapital i rezerve u minusu od 40,71 milijun kuna.

Odvojeno, Končar Elektroindustrija u petak je objavila da je dostavila uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda. Navela je i da je odluka o dokapitalizaciji u domeni je glavne skupštine Dalekovoda d.d., te sukladno tome do trenutka dok skupština ne donese pravovaljane odluke, nisu u mogućnosti iznositi bilo kakve dodatne informacije.

Inače, početkom veljače Dalekovod d.d. je objavio javni poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju kompanije kako bi se utvrdilo postoji li interes za sudjelovanje u tom projektu.

Tagovi: Construction Line, Končar, Končar EI, Dalekovod
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE