GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost

Ćorić: Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 18:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo zadovoljstvo interesom za istraživanje nafte i plina na području Dinarida i ocijenio da bi u slučaju eksploatacije, to smanjilo energetsku ovisnost Hrvatske i popunilo budžete države i lokalnih zajednica.

"Ovo je samo dokaz da se eksploatacija ugljikovodika na teritoriju Hrvatske nastavlja i da smo započeli ono što smo na početku i komunicirali a to je osim kreiranja infrastrukture, dakle alternativnih dobavnih pravaca, povećanje proizvodnje na teritoriju Republike Hrvatske", kazao je u srijedu Ćorić novinarima ispred Banskih dvora, vezano uz netom zaključeni natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida na koji se javio jedan ponuđač.

"To znači za Hrvatsku prije svega činjenicu da će naša energetska ovisnost biti manja, a to je ono što s jedne strane i želimo, s druge strane u kontekstu budućeg istraživanja znači prihode lokalnoj zajednici, a u drugoj fazi i Republici Hrvatskoj ukoliko se ta istraživanja pokažu komercijalnima", istaknuo je ministar.

Podsjetio je na informaciju iz Vermiliona koji je na dva istražna polja objavio komercijalna otkrića, što po njemu znači znatno veće prihode za lokalne zajednice u okviru naknada po kilometru kvadratnom, ali i za državu obzirom na to da će od svih izvađenih količina ugljikovodika imati svoj udio.

Agencija za ugljikovodike (AZU) jučer je zaprimila jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida. Neslužbeno, jedini ponuđač je Ina.

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Dinaridi
PROČITAJ I OVO
Mihael Furjan novi predsjednik HUP-a
HUP
Mihael Furjan novi predsjednik HUP-a
ZAGREB - Na 67. izbornoj Sjednici Vijeća članova HUP-a izabrano je novo vodstvo Udruge. Za predsjednika HUP-a u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska.
Huawei debuts Smart Home Project at MWC Shanghai 2021
PROJECTS
Huawei debuts Smart Home Project at MWC Shanghai 2021

SHANGHAI - Today, Huawei's first Smart Home project was unveiled at MWC Shanghai 2021. Following the core design concept of building a smart home, the installation includes a living room, kitchen, study, home gym, entertainment room, and garage, and covers an area of 550 m2 in total.
Končar FY 2020 Results
ANALYSIS
Končar FY 2020 Results
ZAGREB - In 2020, the company recorded an increase in operating revenues of 5.5%, an increase in EBITDA of 33% and a net profit to majority of HRK 61.5m (+125%).
Hrvoje Filipović novi predsjednik Udruge dobavljača Agrokora
KARIJERE
Hrvoje Filipović novi predsjednik Udruge dobavljača Agrokora
ZAGREB - Nakon izborne skupštinu Udruge dobavljača Agrokora krajem prošle godine, sukladno statutu Udruge, u utorak 23.02.2021. održana je i sjednica Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokora, s dnevnim redom koji je uključivao i izbor novog predsjednika Udruge.
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans: Beko increased its market share throughout the years
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans: Beko increased its market share throughout the years
The priorities of businesses around the world have changed greatly in the past year that has been unprecedented on many levels. Although business models had to be adapted to the new circumstances and expectations, there are companies that managed to record growth despite that.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE