GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska vlada intenzivno radi na osnivanju novog avioprijevoznika

Crnogorska vlada intenzivno radi na osnivanju novog avioprijevoznika
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 08:03
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska vlada objavila je da "radi danju i noću" kako bi uspostavila novog nacionalnog avio-prijevoznika koji će zamijeniti Montenegro Airlines koji je prestao s radom prošlog petka.

Međutim, upozorila je da bi proces mogao potrajati do devet mjeseci i mogao bi imati utjecaja na ljetnu turističku sezonu u zemlji sljedeće godine.

Crnogorski ministar financija Milojko Spajić rekao je:

- Dan i noć radimo na uspostavljanju nove aviokompanije. Formirali smo radnu grupu koja se svakodnevno bavi ovom materijom. Očekujemo da ćemo uspostaviti avio kompaniju što je prije moguće. Međutim, postoje neka ograničenja koja su izvan naše kontrole, poput vremena potrebnog za dobivanje potrebnih dozvola i licenci. Pokušaćemo da podstaknemo neke zaposlenike Montenegro Airlinesa da pređu u novu aviokompaniju. Hoćemo li uspjeti ili ne, ostaje da se vidi. Tri ministarstva zajednički rade na uspostavljanju ove nove aviokompanije. Cilj nam je da se to dogodi do ljeta, ali vrlo je teško dati tačnu procjenu kada će nosač lansirati jer ima toliko varijabli koje ne možemo kontrolirati.

Ministar je napomenuo da će novi crnogorski nacionalni avioprijevoznik morati biti profitabilan za razliku od svog prethodnika.

- Osiguraćemo početni kapital kako bismo uspostavili novu aviokompaniju. Iznos koji uložimo ovisit će o našim izračunima. Za novu kompaniju u budžetu za sljedeću godinu izdvojili smo do trideset miliona eura. Naravno, nećemo sve to uložiti, već ćemo racionalno razmisliti koliko je novca realno potrebno za uspostavljanje aviokompanije i koje će rute biti održive. Novac koji uložimo u ovu novu kompaniju, a to je novac poreznih obveznika, trebat će biti dobra investicija na kojoj ćemo dobiti povrat, rekao je gospodin Bojanić, prenosi Ex-Yu Avaiation.

Vlada Crne Gore započet će razgovore sa nekim evropskim aerodromima ssa do kojih je Montenegro Airlines održavao letove kako bi zadržao slotove.

- Potrudićemo se da slotovi Montenegro Airlinesa ostanu na evropskim aerodromima. Ući ćemo u razgovore sa našim evropskim partnerima i njihovim aerodromima, rekao je ministar.

Što se tiče flote Montenegro Airlinesa, dodao je, većina njenih aviona je u operativnom zakupu. Postoji jedan finansijski zakup Embraerovog aviona o kojem ćemo pregovarati s proizvođačem i vidjeti što će se dogoditi. Zbog trenutne situacije na tržištu, stjecanje novih aviona moglo bi dugoročno biti korisnije i jeftinije od finanaijskog najma.

- Već smo u kontaktu sa savjetnicima koji će odrediti najbolji put naprijed, napomenuo je ministar.

Tagovi: Montenegro Airlines, Mladen Bojanić, Milojko Spajić, Vlada Crne Gore, Aerodrom Podgorica, Aerodrom Tivat
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE