GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cromaris: S radom započela nova fotonaponska elektrana

Cromaris: S radom započela nova fotonaponska elektrana
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 12:03
Autor: SEEbiz
ZADAR – Ovoga tjedna je u Cromarisu s radom započela nova fotonaponska (FN) elektrana. Fotonaponska elektrana, koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, nalazi se na krovu pogona mrijestilišta u Ninu.

S kapacitetetom 700kW zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrijestilišta. Investicija je vrijedna gotovo pet milijuna kuna te potvrđuje Cromaris kao lidera u održivom poslovanju.

„Cromaris je prepoznat po kvaliteti i inovativnosti proizvoda a razvoju marikulture doprinosimo i odgovornim poslovnim praksama. Okretanje održivijim rješenjima naša je strateška odrednica, preduvjet razlikovnosti i zadržavanja liderske pozicije u industriji. Globalnim izazovima održivosti odgovaramo okretanjem obnovljivim izvorima energije, smanjenjem ugljičnog otiska i poticanjem kružnog gospodarstva. Koristimo certificiranu riblju hranu i sirovine iz održivih izvora, štitimo bioraznolikost i morske ekosustave, poštujući ljudska prava duž cijelog lanca. Potvrđuju to i svi relevantni certifikati.“, rekao je predsjednik Uprave Cromarisa Ivan Leko te podsjetio kako je Cromaris već 2021. napravio značajniji iskorak prema većoj energetskoj učinkovitosti. Naime, prilikom opremanja novog skladišta i trafostanice instalirani su ekološki prihvatljiviji sustavi za hlađenje, led rasvjeta i postavljena prva manja fotonaponska centrala. Ulagalo se i u energetski učinkovitiji vozni park. Sve navedeno, a posebno nova FN elektrana, značajno će smanjiti ukupnu potrošnju energije, smanjiti troškove te doprinijeti energetskoj stabilnosti i dekarbonizaciji.

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Uz značajne pomake u području zelene tranzicije i održivosti, Cromaris je ove godine zadržao kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja, te će, unatoč brojnim gospodarskim izazovima, ostvariti prodaju veću od 13 tisuća tona ekvivalenata cijele ribe u 2022. godini. Uz to je nastavljen i intenzivan investicijski ciklus. Adris će u trogodišnjem razdoblju u razvoj svojih poslova investirati više od tri milijarde kuna, od čega u zdravu hranu 230 milijuna kuna. Nakon što je prošle godine investirano više od 100 milijuna kuna u novo uzgajalište Lavdara i izgradnju novog skladišta gotovih proizvoda te pogona za pakiranje ribe, ove su godine realizirane investicije vrijedne više od 40 milijuna kuna.

Tagovi: Cromaris, fotonaponska elektrana, Adris Grupa
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE