GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod ima problema s likvidnošću, nije isplatio ratu

Dalekovod ima problema s likvidnošću, nije isplatio ratu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2018 / 09:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nekadašnji građevinski gigant Dalekovod d.d. nakon isplaćenih 370 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi našao se ovih dana u problemima s likvidnošću, pa nisu uspjeli do roka, 30. rujna, isplatiti sedam milijuna kuna, koliko iznosi njihova rata sukladno planu predstečajne nagodbe.

Taj podatak potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Uprave Dalekovoda Alen Premužak, koji je potvrdio da će rata biti podmirena ovaj tjedan, ali ne bježi od činjenice da imaju problema s likvidnošću.

- U predstečajnoj nagodbi sužen nam je prostor djelovanja, ali ovaj tjedan riješit ćemo spomenutu ratu duga. U stalnoj smo komunikaciji s bankama i ostalim vjerovnicima i partnerima i nema razloga za paniku - kaže predsjednik Uprave Dalekovoda.

Protekle su im tri godine bila dobre, a ova im je nešto lošija, što nije, dodaje Premužak, neuobičajeno u cikličkoj industriji u kojoj se Dalekovod natječe.

Lani su, naime, prijavili prihod od 1,1 milijardu kuna i godinu su okončali s dobitkom od 22,3 milijuna.

- Aktivno radimo na dugoročnijem rješenju te ćemo do kraja godine dvjema važnim aktivnostima riješiti financijsku stabilnost, kao i problem izdavanja garancija za dobro izvršenje posla, što je preduvjet poslovanja u ovoj industriji. Naša je industrija u fazi konjunkture, pa pronalazak novih poslova i nije toliki problem. Otkako smo u predstečajnoj, najviše nas prate, što se izdavanja garancija tiče, Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Imamo i podršku Ministarstva gospodarstva te ostalih institucija, no isključivo moralnu - na financijsku niti ne računamo s obzirom na to da smo privatna kompanija - kaže predsjednik Uprave Premužak.

Međutim, s Ministarstvom financija nisu se uspjeli dogovoriti o isplati 50 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić, naime, odbio je isplatiti Dalekovodu 50 milijuna kuna iako je ministar financija Slavko Linić 2013. s njima sklopio ugovor prema kojem se država obvezala podmiriti taj trošak ako kompanija izgubi sudski spor koji je imala s Podravskom bankom, a zauzvrat će Dalekovod državi predati "prava RFMF i RHMJ" (prava na kupnju državne imovine) kao protučinidbu.

Kad se upravo to dogodilo, odnosno kad je Dalekovod izgubio spor protiv Podravske banke i zatražio isplatu 50 milijuna kuna, Ministarstvo financija taj novac do danas im nije isplatilo. Dalekovod je prošao s Ministarstvom financija proces "mirenja", odnosno pokušali su se nagoditi oko tog potraživanja, ali nisu postigli nikakav rezultat. Dalekovod je zato tužio državu. U svojim financijskim izvješćima Dalekovod, naime, to potraživanje uredno bilježi kao prihod.

- Imali smo pokušaj mirenja, ali nismo se dogovorili, pa smo bili prisiljeni krenuti u sudski spor s državom, ali to će potrajati - kaže predsjednik Uprave Dalekovoda te dodaje da uz isplatu tog dugovanja ne bi ni došlo do nikakvog poremećaja u poslovanju. U najavi je i prodaja vjetroelektrane, što je propisana obveza iz predstečajne nagodbe, čime će, kaže Premužak, Dalekovod stabilizirati financijsku situaciju. A radi se i na monetizaciji više od 60 milijuna kuna čistog novca koji stoji kao retencija kod investitora na projektima do konačnih primopredaja projekata, što je specifičnost industrije u kojoj djeluje Dalekovod. Te tri stavke zajedno, dodaje Premužak, peterostruko nadmašuju trenutnu potrebu sredstava za operativnu likvidnost.

- Kad je tvrtka u predstečajnoj nagodbi, premalo je razumijevanja banaka i financijskih institucija i nema baš puno manevarskog prostora s obzirom na izazovni plan predstečajne nagodbe. Usprkos tome, Dalekovod je u protekle četiri godine sve obaveze redovito ispunjavao. Radi se o trenutnom problemu, jer nas čekaju brojni budući poslovi, što potvrđuje naša trenutna knjiga ugovora i lista ciljanih projekata za budućnost koji su jamstvo da je ova godina samo izuzetak u inače uspješnom poslovanju - kaže Premužak. Većinski vlasnik Dalekovoda je tvrtka Konsolidator, čiji su osnivači Dalmarina i fond Inspire Investments za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima u koji je prešao Nexus.

Jedan od osnivača fonda je nekadašnji predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča, koji je ovih dana doživio neuspjeh s poslovnom akvizicijom preuzimanja Kompasa Zagreb, koji je otišao u stečaj dok je Fleet rent a car, tvrtka koju je preuzeo isti fond, u blokadi, prema podacima na financijskim servisima.

Račun Dalekovoda još nije u blokadi, ali ako se problem s nelikvidnošću brzo ne riješi, potraživanja bi se mogla početi gomilati.

Tagovi: Dalekovod, Alen Premužak, predstečajna nagodba, Podravska banka, Slavko Linić, Inspire Investments, Konsolidator, Matko Bolanča
PROČITAJ I OVO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
Preminuo Larry King
IN MEMORIAM
Preminuo Larry King
NEW YORK - Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, službeno je na Twitteru objavio njegov produkcijski studio Ora Media, a prenose američki mediji.
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE