GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod: Slovenija donijela dobre, Norveška loše vijesti u prvom kvartalu

Dalekovod: Slovenija donijela dobre, Norveška loše vijesti u prvom kvartalu
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 11:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvom kvartalu iznose 283,6 milijuna kuna i veći su za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok poslovni prihodi matičnog društva, Dalekovod d.d. iznose 203,4 milijuna kuna i manji su za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od prodaje Grupe iznosili su 282 milijuna kuna i veći su za 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast prihoda posljedica je realizacije novo ugovorenih projekata tijekom 2020. godine odnosno poslovanja društva Dalekovod Ljubljana a koji je u najvećoj mjeri vezano za projekt u Sloveniji CirkovcePince. Kako je i prije spomenuto najveći rizici vezani uz pandemiju COVID-19 odnose se na tendersku aktivnost i realizaciju u skandinavskim zemljama gdje Grupa ostvaruje većinu prihoda od prodaje, a što svakako može imati negativni utjecaj na financijski rezultat i položaj Grupe tijekom 2021. godine.

EBITDA na razini Grupe iznosi 14,4 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 4,4 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na smanjenje EBITDA-e najvećim dijelom ima ranije spomenuti negativan utjecaj pandemije COVID-19 na tendersku aktivnost i realizaciju u skandinavskim zemljama. Proces operativnog restrukturiranja rezultirao je značajnim poboljšanjem operativnog poslovanja i u proizvodnom segmentu odnosno u društvima Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o., a što je u konačnici rezultiralo i time da je Grupa zabilježila veću EBITDA od matičnog društva.

Unatoč poboljšanju operativnog poslovanja u predmetnim društvima financijski položaj istih je još uvijek obilježen nedostatnim obrtnim kapitalom, nepovoljnom strukturom bilance, te vrlo ograničenom likvidnošću, a naročito u društvu Proizvodnja MK d.o.o. Gubitak Grupe u Q1 2021. godini iznosi 0,3 milijuna kuna a sastoji se od gubitka iz redovnog poslovanja u iznosu od 0,25 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od 0,009 milijuna kuna. EBITDA na razini Društva iznosi 12 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 12,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Gubitak tekuće godine Društva iznosi 1,4 milijuna kuna.

Poslovanje Dalekovod Grupe tijekom prvog tromjesečja 2021. godine obilježila je slična razina aktivnosti kao u istom razdoblju prethodne godine. Rizici vezani uz širenje pandemije COVID-19 su i dalje prisutni uz dodatno povećanje istih tijekom prvog i početka drugog tromjesečja. Prethodno navedeno najviše se odnosi na otežane dobave ključnih sirovina i materijala, odnosno značajan rast cijena istih te ograničenja vezanih uz prelazak međudržavnih granica a što sve skupa može negativno utjecati na planiranu dinamiku aktivnosti i profitabilnost projekata.

- Na tržištu Norveške gdje Grupa ostvaruje najznačajniju aktivnost, tijekom prvog i drugog tromjesečja 2021. godine su uvedene još restriktivnije mjere suzbijanja pandemije COVID-19 s fokusom na zabranu/otežani ulazak stranih državljana. Takve mjere imaju izrazito negativan utjecaj na očekivano ostvarenje prihoda i posljedično na novčane tokove Grupe. Pandemija COVID-19 uz prethodno navedeno negativno utječe i na aktivnosti investitora kako domaćih tako i inozemnih a što ima utjecaja na tendersku dinamiku. Odgode tendera su i dalje prisutne pa je tijekom prvog kvartala ugovoreno manje novih poslova nego prethodne godine odnosno oko 135 milijuna kuna. Menadžment Grupe kontinuirano prati razvoj situacije vezane uz pandemiju COVID-19 odnosno utjecaj iste na financijski položaj Grupe, te se aktivno pristupilo upravljanju novonastalim okolnostima s ciljem minimiziranja utjecaja na poslovni i financijski položaj Grupe, kaže se u komentaru Uprave Dalekovoda.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, CirkovcePince, Norveška, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE