GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:51
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.

Riječ je o gospodarstvu OPG-a Patricije i Damira Vanđelića, koje sa još jednim kompleksom kraj Stancije Meneghetti zaprema 67 hektara zemljišta, većim dijelom u dugoročnom zakupu.

Da je riječ o brižljivo uređenom imanju može se vidjeti već kod vožnje puteljkom kroz nasade maslina i voćaka koje zaokružuju redovi busena lavande i grmovi ruža. A kako bi se održala ekološka ravnoteža i stvorila prirodna zaštita od neželjenih nametnika, imanje oplemenjuju i umiljate domaće životinje. Tu su poni Čarli i male ovčice francuske pasmine ouessant, koje čiste i oplemenjuju zemljišta.

Na imanju je u rodu 6.500 stabala raznih sorti maslina. Uz autohtone buže, istarske bjelice, rošinjole i karbonace posađene su i introducirane sorte leccina, pendolina, frantoia i maraiola. Tu su nadalje nasadi 26 sorti voća, od stolnog grožđa, trešanja, nektarina, breskvi, marelica, jabuka, krušaka i smokava do raznolikog bobičastog voća. Uz financiranje iz EU fondova izgradili smo novu uljaru s najnovijom tehnologijom kompanije Mori Tem iz Firence. 

- U poljoprivredu smo ušli 2008. Prvo nam je to bio hobi, a i danas se tu, kad je god moguće, okuplja cijela obitelj. Potom smo koristeći EU fondove i zaradu postepeno širili gospodarstvo. Izračunali smo da je potrebna ovakva veličina gospodarstva da bi poslovanje bilo stabilno i pozitivno. O imanju se najviše brine moja supruga Patricija, a naše brendove nazvali smo 'Nono Remiđo' po njenom prerano preminulom ocu, koji joj je ugradio ljubav prema poljoprivredi, kaže za Glas Istre Damir Vanđelić, čije je menadžersko iskustvo zacijelo pomoglo usponu ovog imanja i obiteljskog OPG-a.

Vanđelić je, naime, jedan je od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj. Karijeru je započeo u Plivi, bio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja, direktor investicija i potom član Uprave Adris Grupe, tehnički direktor Zagrebačke pivovare te korporativni direktor investicija za središnju Europu 15 pivovara vodeće svjetske pivarske kompanije Interbrew. Vodeći više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama procjenjuje se da je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi kuna. Uz ostalo, bio je i predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Široj javnosti je postao poznat kad ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera. Vanđelić je tada bio član savjetodavnog Vijeća za domovinsku sigurnost. Predsjednica Grabar Kitarović ga je željela angažirati i kao svog savjetnika za gospodarstvo, ali je radije odbrao rad u realnom sektoru nego bavljenje politikom.

Tagovi: Damir Vanđelić, maslinovo ulje, voće, Kolinda Grabar-Kitarović, Adris Grupa, Zagrebačka pivovara, Stancija Meneghetti
PROČITAJ I OVO
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
UZLET
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
ZAGREB - Dionice Granolija u ovom su tjednu katapultirane čak 99 posto, na 32,6 kuna. Volumen trgovine nije bio pretjeran, samo 105 tisuća kuna.
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
CJEPIVO
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
WASHINGTON - Johnson & Johnson cjepivo protiv Covida-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE