GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:51
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.

Riječ je o gospodarstvu OPG-a Patricije i Damira Vanđelića, koje sa još jednim kompleksom kraj Stancije Meneghetti zaprema 67 hektara zemljišta, većim dijelom u dugoročnom zakupu.

Da je riječ o brižljivo uređenom imanju može se vidjeti već kod vožnje puteljkom kroz nasade maslina i voćaka koje zaokružuju redovi busena lavande i grmovi ruža. A kako bi se održala ekološka ravnoteža i stvorila prirodna zaštita od neželjenih nametnika, imanje oplemenjuju i umiljate domaće životinje. Tu su poni Čarli i male ovčice francuske pasmine ouessant, koje čiste i oplemenjuju zemljišta.

Na imanju je u rodu 6.500 stabala raznih sorti maslina. Uz autohtone buže, istarske bjelice, rošinjole i karbonace posađene su i introducirane sorte leccina, pendolina, frantoia i maraiola. Tu su nadalje nasadi 26 sorti voća, od stolnog grožđa, trešanja, nektarina, breskvi, marelica, jabuka, krušaka i smokava do raznolikog bobičastog voća. Uz financiranje iz EU fondova izgradili smo novu uljaru s najnovijom tehnologijom kompanije Mori Tem iz Firence. 

- U poljoprivredu smo ušli 2008. Prvo nam je to bio hobi, a i danas se tu, kad je god moguće, okuplja cijela obitelj. Potom smo koristeći EU fondove i zaradu postepeno širili gospodarstvo. Izračunali smo da je potrebna ovakva veličina gospodarstva da bi poslovanje bilo stabilno i pozitivno. O imanju se najviše brine moja supruga Patricija, a naše brendove nazvali smo 'Nono Remiđo' po njenom prerano preminulom ocu, koji joj je ugradio ljubav prema poljoprivredi, kaže za Glas Istre Damir Vanđelić, čije je menadžersko iskustvo zacijelo pomoglo usponu ovog imanja i obiteljskog OPG-a.

Vanđelić je, naime, jedan je od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj. Karijeru je započeo u Plivi, bio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja, direktor investicija i potom član Uprave Adris Grupe, tehnički direktor Zagrebačke pivovare te korporativni direktor investicija za središnju Europu 15 pivovara vodeće svjetske pivarske kompanije Interbrew. Vodeći više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama procjenjuje se da je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi kuna. Uz ostalo, bio je i predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Široj javnosti je postao poznat kad ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera. Vanđelić je tada bio član savjetodavnog Vijeća za domovinsku sigurnost. Predsjednica Grabar Kitarović ga je željela angažirati i kao svog savjetnika za gospodarstvo, ali je radije odbrao rad u realnom sektoru nego bavljenje politikom.

Tagovi: Damir Vanđelić, maslinovo ulje, voće, Kolinda Grabar-Kitarović, Adris Grupa, Zagrebačka pivovara, Stancija Meneghetti
PROČITAJ I OVO
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE