GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:51
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.

Riječ je o gospodarstvu OPG-a Patricije i Damira Vanđelića, koje sa još jednim kompleksom kraj Stancije Meneghetti zaprema 67 hektara zemljišta, većim dijelom u dugoročnom zakupu.

Da je riječ o brižljivo uređenom imanju može se vidjeti već kod vožnje puteljkom kroz nasade maslina i voćaka koje zaokružuju redovi busena lavande i grmovi ruža. A kako bi se održala ekološka ravnoteža i stvorila prirodna zaštita od neželjenih nametnika, imanje oplemenjuju i umiljate domaće životinje. Tu su poni Čarli i male ovčice francuske pasmine ouessant, koje čiste i oplemenjuju zemljišta.

Na imanju je u rodu 6.500 stabala raznih sorti maslina. Uz autohtone buže, istarske bjelice, rošinjole i karbonace posađene su i introducirane sorte leccina, pendolina, frantoia i maraiola. Tu su nadalje nasadi 26 sorti voća, od stolnog grožđa, trešanja, nektarina, breskvi, marelica, jabuka, krušaka i smokava do raznolikog bobičastog voća. Uz financiranje iz EU fondova izgradili smo novu uljaru s najnovijom tehnologijom kompanije Mori Tem iz Firence. 

- U poljoprivredu smo ušli 2008. Prvo nam je to bio hobi, a i danas se tu, kad je god moguće, okuplja cijela obitelj. Potom smo koristeći EU fondove i zaradu postepeno širili gospodarstvo. Izračunali smo da je potrebna ovakva veličina gospodarstva da bi poslovanje bilo stabilno i pozitivno. O imanju se najviše brine moja supruga Patricija, a naše brendove nazvali smo 'Nono Remiđo' po njenom prerano preminulom ocu, koji joj je ugradio ljubav prema poljoprivredi, kaže za Glas Istre Damir Vanđelić, čije je menadžersko iskustvo zacijelo pomoglo usponu ovog imanja i obiteljskog OPG-a.

Vanđelić je, naime, jedan je od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj. Karijeru je započeo u Plivi, bio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja, direktor investicija i potom član Uprave Adris Grupe, tehnički direktor Zagrebačke pivovare te korporativni direktor investicija za središnju Europu 15 pivovara vodeće svjetske pivarske kompanije Interbrew. Vodeći više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama procjenjuje se da je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi kuna. Uz ostalo, bio je i predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Široj javnosti je postao poznat kad ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera. Vanđelić je tada bio član savjetodavnog Vijeća za domovinsku sigurnost. Predsjednica Grabar Kitarović ga je željela angažirati i kao svog savjetnika za gospodarstvo, ali je radije odbrao rad u realnom sektoru nego bavljenje politikom.

Tagovi: Damir Vanđelić, maslinovo ulje, voće, Kolinda Grabar-Kitarović, Adris Grupa, Zagrebačka pivovara, Stancija Meneghetti
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE