GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Telekom: Dobre brojke na krilima američkog poslovanja

Deutsche Telekom: Dobre brojke na krilima američkog poslovanja
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 12:41
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom izvijestio je u srijedu da je 2019. godinu zaključio s većim prihodima zahvaljujući dobrim rezultatima u SAD-u uoči spajanja s konkurentom Sprintom.

Prihodi su im u 2019. porasli 6,4 posto, na 80,5 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, nakon najamnina (EBITDA AL), uvećana je 7,2 posto, na 24,7 milijardi eura.

Neto dobit poskočila je gotovo 80 posto, na 3,9 milijardi eura, što u DT-u objašnjavaju znatno manjim jednokratnim troškovima u usporedbi s 2018. kada su na njihov rezultat utjecali kazna u nagodbi oko naplate cestarina u Njemačkoj i troškovi otpisa.

Kada se isključe jednokratni faktori, prilagođena nego dobit porasla je 8,9 posto, na 4,54 milijarde eura.

Kapitalna potrošnja prije ulaganja u frekvencije za mobilnu telefoniju uvećana je prošle godine 7,6 posto, na 13,1 milijardu eura, zbog ubrzane izgradnje mobilnih mreža 5G infrastrukture u SAD-u.


U DT-u posebno izdvajaju povećanje broja pretplatnika na usluge mobilne telefonije u SAD-u, za 6,4 milijuna, na ukupno 86 milijuna na kraju 2019. Prihodi njihovog američkog ogranka T-Mobile US-a porasli su u prošloj godini 5,0 posto, na 45,2 milijarde dolara.

Prilagođena EBITDA AL uvećana je 4,7 posto, na 12,5 milijardi dolara.

Zahvaljujući snažnom rastu baze pretplatnika prihodi u SAD-u činili su polovinu prihoda grupe u prošloj godini. Usporedbe radi, na matičnom njemačkom tržištu DT je ostvario tek nešto više od četvrtine prihoda.

Američki je sud sredinom veljače odobrio spajanje DT-ovog T-Mobile US-a s konkurentom Sprintom i izvršni direktor njemačke tvrtke Tim Hoettges očekuje da će se njihov američki ogranak po tržišnoj vrijednosti u dogledno vrijeme približiti najvećima, AT&T-u i Verizonu.

Tržišna vrijednost "novog" T-Mobilea iznosit će oko 120 milijardi dolara, ističe Hoettges, u usporedbi s AT&T-ove 274 milijarde i Verizonove 242 milijarde dolara.

Tri vodeća američka mobilna operatera imat će sličan broj korisnika, između 140 i 150 milijuna, tvrdi čelnik njemačke kompanije. “Time ćemo se izjednačiti (s AT&T-om i Verizonom) i bit ćemo u poziciji da napadnemo konkurenciju", kazao je čelnik DT-a na konferenciji za novinare.

"Imamo šansu postati broj jedan u SAD-u i preteći AT&T i Verizon. U svakom slučaju, to je naša ambicija", istaknuo je.

U 2020. DT očekuje daljnji rast prihoda, ne navodeći konkretne brojke. Prilagođena EBITDA AL trebala bi porasti nadomak 25,5 milijardi eura, od čega će oko 13,9 milijardi eura biti generirano izvan SAD-a, procjenjuju u DT-u.



Tagovi: Deutsche Telekom, Spriint, T-Mobile
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE