GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet hrvatskih kompanija na SEE TOP 100 listi najvećih poduzeća u jugoistočnoj Europi

Devet hrvatskih kompanija na SEE TOP 100 listi najvećih poduzeća u jugoistočnoj Europi
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Devet hrvatskih kompanija ušlo je na ljestvicu 100 najuspješnijih poduzeća u jugoistočnoj Europi u 2022 godini, SEE TOP 100, koju je danas objavila bugarska agencija za ekonomske vijesti i analize SeeNews.

Na sedmom mjestu je INA koja je najmoćnija kompanija iz Hrvatske, prema ostvarenim prihodima od 4,6 milijardi eura, što je za 57% više nego godinu dana ranije.

Na listi su također Prvo Plinarsko Društvo, Hrvatska Elektroprivreda, MVM CEEenergy, Konzum Plus, HEP-Proizvodnja, MET Croatia Energy Trade, Petrol i Lidl Hrvatska.
SEE TOP 100 je godišnja rang-lista najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi prema ukupnim prihodima za 2022. Publikacija obuhvaća kompanije iz 10 zemalja i također sadrži rang-liste vodećih banaka i društava za osiguranje u regiji.

Najveći rumunjski proizvođač nafte i plina OMV Petrom, u većinskom vlasništvu austrijskog diva OMV, zadržao je poziciju najmoćnijeg poduzeća na jugoistoku Europe već drugu godinu za redom. Promet tog društva se udvostručio, te je iznosio 13,4 milijardi eura, a dobit se više nego utrostručila, dosegnuvši 2,1 milijardu eura.

Energetski sektor potpuno dominira listom najuspješnijih poduzeća u prošloj godini jer globalna energetska kriza kao posljedica geopolitičkih tenzija i rata u Ukrajini, dovela je do globalnog skoka energije i rekordno visokih zarada energetskih kompanija.

Od svih 100 rangiranih poduzeća, naftnih i plinskih kompanija je 26, a broj predstavnika broj kompanija koje se bave električnom energijom je 12.

Ukupni prihodi kompanija iz sektora nafte i plina su se gotovo udvostručili u odnosu na 2021. i iznose 87 milijardi eura, što je čak 39% ukupnog prihoda svih kompanija na ljestvici. Ukupna dobit naftnih i plinskih kompanija se također više nego udvostručila, unatoč porezima na ekstraprofit i ograničavanja cijena goriva, koje su neke vlade u regiji uvele.

Ukupan promet poduzeća koja se bave električnom energijom prošle godine zabilježio godišnji rast od 85% i iznosio je 44,7 milijardi eura, tako da je taj sektor postao drugi najveći u regiji istisnuvši sektor veleprodaje i maloprodaje.

Iako su se prošle godine suočavale s neizvjesnošću, problemima opskrbnih lanaca, rastom cijena energije i visoke inflacije, sto najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi završilo je 2022. godinu s ukupnim prihodom od 223,9 milijardi eura, 46% više od ukupnih prihoda sudionika rang-liste godinu dana ranije. Dobit je dosegnula 10,3 milijarde eura, 61% više nego godinu prije, pokazuje SEE TOP 100.

Rang-lista SEE TOP 100 dostupna je za preuzimanje na ovom linku.

SEE TOP 100 – Metodološka objašnjenja
SEE TOP 100 rangira najveće kompanije u Jugoistočnoj Europi prema ukupnom prihodu za fiskalnu godinu fiskalnu godinu koja je završila 31. prosinca. Podaci za 2022 i 2021 preuzeti su iz godišnjih nekonsolidiranih izvještaja. SEE TOP 100 rangiranje obuhvaća nefinancijske kompanije registrirane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Moldaviji,Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Banke, investicijski posrednici, društva za osiguranje i investicijski fondovi za nekretnine (REIT) su isključeni iz rangiranja jer ukupan prihod nije točan pokazatelj njihovog učinka. Holding kompanije su, s druge strane, zastupljene na rang-listi svojim zavisnim poduzećima. Svi podaci su preuzeti iz nacionalnih trgovačkih registara, burza, vladinih I korporativnih internet stranica, od regulatora industrije, lokalnih dobavljača poslovnih informacija I samih kompanija.

Tagovi: Ina, Prfvo plinarsko društvo, Hrvatska elektroprivreda, Podravka, Konzum, Petrol, Lidl, Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE