GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Devet zrakoplovnih tvrtki prijavilo se na prvi natječajni rok za državne subvencije za zračne veze sa Slovenijom. Svi su već letjeli iz zračne luke Ljubljana, a neki su ostali vjerni Ljubljani i u vremenima sve težih epidemioloških uvjeta. Očekuje se da će natječajna komisija odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donijeti 23. studenog.

Kao što je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Easy Jet, Wizzair i LOT u prvom su se roku prijavili za državnu subvenciju.

Natječajna komisija otvorila je zaprimljene prijave u srijedu, pregledala njihovu cjelovitost i u četvrtak predala zahtjeve za izmjene i dopune koje podnositelji zahtjeva moraju podnijeti u roku od osam dana. Povjerenstvo će tada moći odlučivati o dodjeli subvencija, očekuje se da će odluka biti donesena 23. studenog, priopćilo je ministarstvo.

Spomenuti prijevoznici prijavili su se za prvo od tri otvaranja ponuda u okviru natječaja za promicanje ponovne uspostave zračne povezanosti u Sloveniji, u okviru kojeg je zrakoplovnim kompanijama na raspolaganju ukupno pet milijuna eura za sufinanciranje troškova nastalih osiguravanjem letova za Sloveniju.

Rok za drugo otvaranje ponuda je 10. lipnja 2021., a za treće 11. listopada iduće godine. Unutar prvog roka na raspolaganju je 1,5 milijuna eura za sufinanciranje, 2,3 milijuna eura za depozite u drugom i 1,2 milijuna eura za depozite u trećem.

Uvjet za dobivanje subvencije je uspostava redovite rute do jedne od zračnih luka u Sloveniji najmanje dva puta tjedno tijekom ljetne sezone leta, odnosno između 38. ožujka i 30. listopada iduće godine. Oni koji se prijave za treći rok, međutim, morat će voziti linije dva puta tjedno od 31. listopada do 31. prosinca iduće godine. Redak ne treba definirati u prijavi, ali to je obveza koja je sastavni dio ugovora između ministarstva i primatelja.

Stoga su se prijevoznici koji su već letjeli u Sloveniji prijavili za prvi rok, ali mnogi od njih nedavno su otkazali letove zbog trenutne epidemiološke situacije. Predviđanja za budućnost još su uvijek neizvjesna, a nadu u poboljšanje pruža ohrabrujuće nedavne vijesti o razvoju cjepiva protiv koronavirusa koje se pokazuju vrlo učinkovitima.

Zračni promet širom svijeta trenutno je ozbiljno ograničen novom pandemijom koronavirusa. Iako se očekuje da će devet zračnih prijevoznika letjeti iz ljubljanske zračne luke u zimskoj sezoni, nudeći devet izravnih letova po Europi, trenutno samo tri zrakoplovne tvrtke lete iz ljubljanske zračne luke Jože Pučnik.

U listopadu je Fraport Slovenija, koji upravlja zračnom lukom Ljubljana, popisao 10.775 putnika, što je 89,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Broj kretanja zrakoplova smanjio se za 47,2 posto na 935, navodi portal Ex-Yu Aviation. Od siječnja broj putnika koji su putovali kroz ljubljansku zračnu luku opao je za 82 posto, na 278.555.

Tagovi: Aerodrom Ljubljana, Fraport Slovenija, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, easyJet, Wizz Air, kompanija LOT
PROČITAJ I OVO
HRT: Tvrdnje djelatnice o seksualnom uznemiravanju nisu osnovane
REAKCIJE
HRT: Tvrdnje djelatnice o seksualnom uznemiravanju nisu osnovane
ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić reagirao je na medijske napise kojima se ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić proziva za navodno seksualno uznemiravanje novinarke, poručivši da je "uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno da tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane".
Šolakovi ozbiljni medijski planovi u Sloveniji
POTEZI
Šolakovi ozbiljni medijski planovi u Sloveniji
LJUBLJANA - Tvrtka United Media, koja posluje u United Group, ove godine planira proširiti svoje poslovanje na slovensko tržište, javljaju Finance.
Telenor: Uvek postupamo u skladu sa zakonom, uz poštovanje pravila fer konkurencije
REAKCIJE
Telenor: Uvek postupamo u skladu sa zakonom, uz poštovanje pravila fer konkurencije
BEOGRAD - Kompanija Telenor saopštila je danas da „uvek postupa“ i da će nastaviti da posluje „u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Srbije i najvišim standardima na tržištu“.
Sanofi pomaže u proizvodnji 100 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva
POMOĆ
Sanofi pomaže u proizvodnji 100 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva
PARIZ - Francuska multinacionalna farmaceutska tvrtka Sanofi od srpnja će početi s punjenjem i pakiranjem milijuna doza Pfizerovog cjepiva protiv covida-19 kako bi pomogla u zadovoljavanju velike potražnje za cjepivom tog američkog proizvođača lijekova.
Dr Vladimir Cizelj i Vlatacom donose inovacije na polju pametnih gradova
PAMETNI GRADOVI
Dr Vladimir Cizelj i Vlatacom donose inovacije na polju pametnih gradova
BEOGRAD - Šta znamo o pametnim gradovima o kojima se godinama priča u svetu?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE