GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Devet zrakoplovnih tvrtki prijavilo se na prvi natječajni rok za državne subvencije za zračne veze sa Slovenijom. Svi su već letjeli iz zračne luke Ljubljana, a neki su ostali vjerni Ljubljani i u vremenima sve težih epidemioloških uvjeta. Očekuje se da će natječajna komisija odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donijeti 23. studenog.

Kao što je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Easy Jet, Wizzair i LOT u prvom su se roku prijavili za državnu subvenciju.

Natječajna komisija otvorila je zaprimljene prijave u srijedu, pregledala njihovu cjelovitost i u četvrtak predala zahtjeve za izmjene i dopune koje podnositelji zahtjeva moraju podnijeti u roku od osam dana. Povjerenstvo će tada moći odlučivati o dodjeli subvencija, očekuje se da će odluka biti donesena 23. studenog, priopćilo je ministarstvo.

Spomenuti prijevoznici prijavili su se za prvo od tri otvaranja ponuda u okviru natječaja za promicanje ponovne uspostave zračne povezanosti u Sloveniji, u okviru kojeg je zrakoplovnim kompanijama na raspolaganju ukupno pet milijuna eura za sufinanciranje troškova nastalih osiguravanjem letova za Sloveniju.

Rok za drugo otvaranje ponuda je 10. lipnja 2021., a za treće 11. listopada iduće godine. Unutar prvog roka na raspolaganju je 1,5 milijuna eura za sufinanciranje, 2,3 milijuna eura za depozite u drugom i 1,2 milijuna eura za depozite u trećem.

Uvjet za dobivanje subvencije je uspostava redovite rute do jedne od zračnih luka u Sloveniji najmanje dva puta tjedno tijekom ljetne sezone leta, odnosno između 38. ožujka i 30. listopada iduće godine. Oni koji se prijave za treći rok, međutim, morat će voziti linije dva puta tjedno od 31. listopada do 31. prosinca iduće godine. Redak ne treba definirati u prijavi, ali to je obveza koja je sastavni dio ugovora između ministarstva i primatelja.

Stoga su se prijevoznici koji su već letjeli u Sloveniji prijavili za prvi rok, ali mnogi od njih nedavno su otkazali letove zbog trenutne epidemiološke situacije. Predviđanja za budućnost još su uvijek neizvjesna, a nadu u poboljšanje pruža ohrabrujuće nedavne vijesti o razvoju cjepiva protiv koronavirusa koje se pokazuju vrlo učinkovitima.

Zračni promet širom svijeta trenutno je ozbiljno ograničen novom pandemijom koronavirusa. Iako se očekuje da će devet zračnih prijevoznika letjeti iz ljubljanske zračne luke u zimskoj sezoni, nudeći devet izravnih letova po Europi, trenutno samo tri zrakoplovne tvrtke lete iz ljubljanske zračne luke Jože Pučnik.

U listopadu je Fraport Slovenija, koji upravlja zračnom lukom Ljubljana, popisao 10.775 putnika, što je 89,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Broj kretanja zrakoplova smanjio se za 47,2 posto na 935, navodi portal Ex-Yu Aviation. Od siječnja broj putnika koji su putovali kroz ljubljansku zračnu luku opao je za 82 posto, na 278.555.

Tagovi: Aerodrom Ljubljana, Fraport Slovenija, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, easyJet, Wizz Air, kompanija LOT
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE