GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIHK: Njemačke tvrtke žele više ulagati u SAD

DIHK: Njemačke tvrtke žele više ulagati u SAD
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2023 / 21:15
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Ogromni program zelenih subvencija koji provode Sjedinjene Države - i za koji se Europska unija brine da će potaknuti poslovanje preko Atlantika - privlači interes njemačkih tvrtki, pokazuje istraživanje industrijske grupe.

Istraživanje Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) pokazalo je da je 17% njemačkih tvrtki navelo da bi proširilo svoja ulaganja u SAD, što bi išlo na štetu njihovog domaćeg tržišta.

Njemačka, najveća ekonomija u Europi, već mjesecima strahuje da će tvrtke namamiti washingtonski Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji uključuje subvencije i porezne olakšice u vrijednosti od 369 milijardi dolara. Među ostalim apelima SAD-a su niže cijene energije.

EU nastoji pojačati svoje napore u promicanju klimatski prihvatljivih tehnologija s vlastitim programom zelene industrije koji može držati korak s Washingtonom.

Ali njemačke tvrtke ne gledaju samo na Sjedinjene Države.

Voditelj vanjske trgovine DIHK-a Volker Treier rekao je da su, nakon pandemije koronavirusa i šokova povezanih s inflacijom, poduzeća bučno tražila ulaganja u inozemstvu, uključujući mjesta poput Kanade i Meksika.

"Važno je napomenuti da je dinamika ulaganja njemačkih tvrtki u cijelom svijetu značajno veća nego kod kuće i da su posebno snažna u Sjevernoj Americi", rekao je Treier.

Općenito, prema istraživanju DIHK-a u koje je dpa imala uvid, njemačke tvrtke koje djeluju u inozemstvu žele u sljedećih 12 mjeseci snažnije povećati svoja ulaganja na dotičnim lokacijama nego što je to planirano prošle jeseni.

Prema anketi od ukupno 5.100 podružnica njemačkih tvrtki u cijelom svijetu, 36% sada planira veća ulaganja, a samo 17% planira smanjiti odgovarajuće proračune.

Ali investicijski planovi za Kinu vrlo su oprezni, rekao je Treier.

"Mnoge njemačke tvrtke sa sjedištem u Kini postavljaju nova uporišta u drugim regijama... minimiziranje rizika i diverzifikacija opskrbnog lanca najvažniji su i kraj svega."

Tagovi: Volker Treier, NJEMAČKE KOMPANIJE, američke kompanije
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE