GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio trgovaca najavio da će raditi već ove nedjelje

Dio trgovaca najavio da će raditi već ove nedjelje
NEDJELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dio trgovačkih lanaca, poput Konzuma i Lidla, najavio je kako će otvoriti svoje prodavaonice već ove nedjelje, dok su iz Kauflanda i Pevexa izvijestili da u nedjelju, 31. svibnja neće raditi.

Stožer civilne zaštite u utorak je, naime, zbog povoljne epidemiološke situacije ukinuo zabranu rada nedjeljom poručujući da se i dalje treba pridržavati općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, na odluku o otvaranju trgovina ovu nedjelju reagirali su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine Hrvatske upozorivši kako se time krši odredba Zakona o radu prema kojoj se radnike o radnom vremenu treba obavijestit tjedan dana prije. Ako poslodavac ne postupi sukladno ovoj odredbi čini prekršaj, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 61.000 do 100.000 kuna, istaknuli su iz sindikata.

Poslodavci, pak, najavljuju da će većina dućana u nedjelju biti otvorena.

"Većina trgovaca okupljenih u HUP-Udruzi trgovine radit će nedjeljom. Zakon o radu članku 66. propisuje da poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika", navode.

Aktualna Covid -19 situacija, ograničavanje i zabrana rada trgovina u zadnjih nekoliko mjeseci te nedostatak financija poduzetnika svakako je iznimna situacija koja zahtijeva i angažman radnika, kao što se navodi u Zakonu u radu, a objava Stožera od utorka nije donesena na vrijeme da bi trgovci mogli s njom planirati tj. radi se o izvanrednoj odluci, smatraju u HUP-u.

Iz trgovačkog lanca Emmezeta su na upit Hine odgovorili kako su radnici na vrijeme upoznati da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan i da mogu očekivati novi raspored ovisno o epidemiološkoj situaciji.

"Emmezeta uvijek posluje samo i jedino u skladu sa zakonima RH. Sve insinuacije o tome da radnicima nije na vrijeme komuniciran raspored rada za ovu nedjelju odbacujemo", kazao je predsjednik Uprave Emmezeta Balkans Slobodan Školnik.

Ističe kako se ne nalazimo u normalnoj situaciji i kada su preko noći trgovine zatvorene 19. ožujka ni to se nije s radnicima moglo komunicirati sedam dana ranije kako to zahtjeva Zakon o radu.

"Svaka razumna osoba će razumjeti da se radi o izvanrednim okolnostima. Radnici su upozoreni na vrijeme da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan i da mogu očekivati novi raspored ovisno o epidemiološkoj situaciji", ponavlja.

Napominje i kako ne razumije intenciju sindikata da spriječi gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj u vrijeme velike svjetske krize.

"Naravno ne razumijemo niti intenciju sindikata da se zalaže za mjeru koja će dovesti do otpuštanja njihovih članova", kazao je Školnik.

Prema današnjim podacima s internet stranice najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma u iduću će nedjelju, 31. svibnja, biti otvorena većina njihovih prodavaonica.

Radit će u već u ovu nedjelju i trgovine Lidla. Lidlove trgovine će nastaviti raditi nedjeljom, tako da ćemo biti otvoreni već ovu nedjelju, 31. svibnja, odgovorili su iz Lidla.

Iz ta dva trgovačka lanca napominju da njihove trgovine neće raditi blagdanom i praznikom pa tako neće raditi u ovu subotu, 30. svibnja, na Dan državnosti.

Trgovački lanci Pevex i Kaufland ranije ovoga tjedna su izvijestili da neće raditi ni u subotu ni u nedjelju.

Predstojeći vikend u potpunosti je slobodan za djelatnike ta dva trgovačka lanca, koja će ponovno početi raditi nedjeljom od 7. lipnja nadalje.

Tagovi: trgovci, trgovina, Konzum, Lidl, Pevex, Kaufland, neradna nedjelja, rad nedjeljom, Emmezeta, Slobodan Školnik, trgovina
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE