GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Telekoma Slovenije ove godine bez dividende

Dioničari Telekoma Slovenije ove godine bez dividende
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 09:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari Telekoma Slovenije ove godine neće dobiti dividende. Na današnjoj skupštini nije usvojen niti jedan od predloženih zaključaka o raspodjeli bilančne dobiti za prošlu godinu u iznosu od 40,3 milijuna eura. Mali dioničari tako nisu uspjeli s dva prijedloga, koji su predviđali isplatu dividende u iznosu od 4,5 i šest eura bruto po dionici.

Uprava Telekoma predložila je da bilančna dobit ostane neraspoređena. Kako je danas na skupštini ponovno pojasnio predsjednik Uprave Telekoma Slovenije Boštjan Košak, dividende ove godine neće biti isplaćene zbog korištenja državnih potpora za ublažavanje visokih cijena električne energije. Zakonom o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize propisano je da trgovačka društva nemaju pravo na potpore ako isplate dobit u ili za 2023. godinu.

Isplata dividende značila bi da bi Telekom Slovenije morao vratiti primljenu pomoć u iznosu od 3,8 milijuna eura. Pritom je Košak još jednom uvjerio dioničare da će Uprava i Nadzorni odbor nastojati da, uvažavajući poslovne i financijske okolnosti, glavnoj skupštini u 2024. godini predlože da se cjelokupna raspoloživa bilančna dobit isplati u 2022. godini. , što bi predstavljalo dividendu od približno šest eura bruto po dionici.

Telekom je prošle godine isplatio dividendu od 4,50 eura bruto po dionici, što je za ovu godinu predložilo i Sveslovensko društvo malih dioničara (VZMD).

VZMD je za današnju skupštinu podnio protuprijedlog da se za dividendu izdvoji 29,4 milijuna eura, što je 4,50 eura bruto po dionici. Preostalo bi bilo 10,88 milijuna eura bilančne dobiti.

U međuvremenu je Udruga malih dioničara Slovenije (MDS) predložila da se za dividendu izdvoji 39,2 milijuna eura, što je šest eura bruto po dionici. Preostali dio od 1,08 milijuna eura ostao bi neraspoređen. Predsjednik MMF-a Rajko Stanković u današnjoj je raspravi pojasnio da glasanje za njihov prijedlog ne bi nanijelo štetu društvu.

Odvjetnik Gregor Verbajs je u ime VZMD-a na glavnoj skupštini kritizirao upravu Telekoma zbog nedostatka i nedovoljne komunikacije s postojećim i potencijalnim ulagačima, budući da je tvrtka tek prošli mjesec obavijestila dioničare da je podnijela zahtjev i dobila državnu potporu, što onemogućuje od isplate dividende.

Na skupštini su svi prijedlozi odbijeni. Dividenda se neće isplatiti jer nije donesena odluka.

Verbajsa je istodobno zanimalo zašto se tvrtka nije odlučila na kolektivnu odštetnu tužbu zbog navodne štete klijentima u procijenjenom iznosu od 122,69 milijuna eura te kakva rezerviranja namjerava napraviti u vezi s tim zahtjevom.

Što se tužbe tiče, Košak je pojasnio da je proces u tolikoj ranoj fazi da su sve što su imali reći već rekli u prošlosti kroz javne objave.

Nakon razmatranja prijedloga o korištenju zadržane dobiti, Glavna skupština je dala razrješnicu Upravi i Nadzornom odboru za poslovnu godinu 2022.

Glavna skupština društva primila je na znanje izvješće o naknadama članovima Uprave i Nadzornog odbora za 2022. godinu, kao i naknadama članovima tijela upravljanja tri najveća društva kćeri Društva u 2022. godini.

Također je odlučeno da se za revizorsku kuću za 2023., 2024. i 2025. godinu imenuje Deloitte revizija. Stankovića je zanimalo koliko su koštale revizije u ovom razdoblju. Članovi uprave nisu mu otkrili točan iznos; samo su rekli da će biti nešto veće nego do sada.

Istovremeno, Glavna skupština dala je suglasnost na politiku nagrađivanja organa upravljanja u Telekomu i ovisnim društvima u grupi Telekom Slovenija.

Košak je na skupštini podnio godišnje izvješće za prošlu godinu.

Grupa Telekom Slovenije lani je ostvarila 652,1 milijun eura prihoda od prodaje, EBITDA u iznosu od 216,5 milijuna eura i 37,5 milijuna eura čiste dobiti. U prva tri mjeseca ove godine prihodi od prodaje porasli su na međugodišnjoj razini za osam posto na 163,2 milijuna eura. EBITDA je smanjena za 12 posto na 54,2 milijuna eura, dok je neto dobit bila 32 posto manja na 8,2 milijuna eura, ali iznad plana.

Predsjednik nadzornog odbora Žiga Debeljak nije nazočio skupštini. Izvješće o radu nadzornog odbora tako je podnijela zamjenica predsjednika nadzornog odbora Karla Pinter.

Što se tiče rada nadzornog odbora, Stankovića je između ostalog zanimalo zašto je nadzorni odbor prošle godine održao 42 sjednice. Kako mu je objasnio Pintar, Telekom Slovenije je složena cjelina, pa su sastanci stoga uvijek puni sadržaja.

Najveći pojedinačni dioničar Telekoma Slovenije izravno je država sa 62,54 posto vlasničkog udjela. Kapitalsko društvo posjeduje 5,59 posto dionica, a Slovenski državni holding 4,25 posto.

Tagovi: Telekom Slovenije, dividenda, Žiga Debeljak
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE