GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?

Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 08:33
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Dionice Kraša od početka su prosinca na meti kupaca.

U ovom su razdoblju uzletjele pomalo nevjerojatnih 33 posto i stigle na razinu od 120 eura.

Gledamo li nešto širu sliku, od početka rujna, dionice Kraša u plusu su od 67,8 posto, i apsolutno su najveći dobitnik Zagrebačke burze među likbidnijim izdanjima. Rcentinim su rastom, primjerice, nadmašili i Podravku koja je u posljednjih šest mjeseci skočila 57,3 posto, i svakako je među najvećim ovogodišnjim burzovnim dobitnicima.

Razloga za ovakav rast je više, a radi se o informacijama objavljenima u posljednja dva mjeseca koje su svakako bile katalizator rasta. Najvažnije, vrlo dobri poslovni rezultati. Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 5,87 milijuna eura, što je rast od 998 tisuća eura ili 20,45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su u utorak iz Kraša.Ostvarena je EBITDA u visini od 13,45 milijuna eura i veća je za 1,78 milijuna eura ili 15,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 10,8 posto i veća je za 0,06 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

Konsolidirani ukupni prihodi u devet mjeseci dosegnuli su 125 milijuna eura, što je za 15,5 milijuna eura, odnosno 14,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni konsolidirani rashodi, pak, bili su 117,8 milijuna eura i porasli su za 13,7 posto.

Nešto ranije, Kraš je potvrdio isplatu dividende od 1,35 eura po dionici.

Kraš je nedavno objavio i važnu stratešku informaciju kako je započeo renovaciju određenih ključnih poslovnica diljem Hrvatske, a planira se obnova još njih nekoliko.Tako je novo ruho dobila riječka bonbonnièrea s adresom na Korzu. Na zagrebačkim Ravnicama itvorena je nova poslovnica i predstavljen novi koncepta KRAŠ & SHOP, a potom će se do kraja mjeseca otvoriti i KRAŠ & SHOP na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Nakon toga, planiraju se daljnja ulaganja u ključne lokacije čime će se dodatno unaprijediti izgled i funkcionalnost prodajnih mjesta te proširiti ponuda.

Osim toga, Kraš je nedavno objavio i nformaciju o ulasku na vugarsko tržište u partnerstvu s Delionom. Kraš trenutno izvozi svoju marku čokolade Dorina na bugarsko tržište. Iz tvrtke su istaknuli planove za izvoz raznih Kraševih artikala uz Dorinu. Međutim, nisu navedeni konkretni financijski detalji u vezi s izvozom u Bugarsku.

Imjesto zaključka, valja istaknuti kako je povećanju profitabilnosti Kraša pridonijela i turistička sezona jer je Kraš jedan od najvećih proizvođača hrane u Hrvatskoj. Povišene stope inflacije također utječu na cijene Kraševih proizvoda, što u kombinaciji s priljevom stranih turista zasigurno podupire profitabilnost Društva, što se vidi i kroz EBITDA za treće tromjesečje.


Tagovi: kRAŠ, DIONICE KRAŠA, DIVIDENDA, BUGARSKA, Mloprodaja
PROČITAJ I OVO
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE