GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Krke i dalje atraktivne za investitore

Dionice Krke i dalje atraktivne za investitore
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Krka iza sebe ima rekordnu godinu i ostvarila je prodaju od 1,53 milijarde eura i neto dobit od 288,9 milijuna eura u 2020., što je 18% više nego godinu prije.

Zbog epidemiološke situacije tome su pridonijele veće marže (gotovo 33% EBITDA). Krka je također povećala isplatu dividende, što znači da dioničari ove godine očekuju pet eura po dionici.

Osim rekordnog financijskog uspjeha, zabilježila je i rekordnu proizvodnju tableta, filmom obloženih tableta i kapsula, postigavši rast od devet posto. Uložila je 76,6 milijuna eura u proizvodne i skladišne pogone u Sloveniji, Hrvatskoj, Rusiji i Kini. Krka procjenjuje da će ovogodišnja ulaganja iznositi 114 milijuna eura. Ukupna ulaganja grupe Krka u dodatne objekte te u istraživanje i razvoj u 2020. godini iznosila su gotovo 230 milijuna eura.

Krka također planira godišnje povećanje prodaje od 5% do 2024., bilo u novcu ili u količini. Važno je što je Krka nedavno dobila ekskluzivnu dozvolu za prodaju pregabalina u sedam provincija u središnjoj i istočnoj Kini. Prodaja lijeka već je započela, a prvi milijuni prihoda očekuju se već ove godine. Krka ima deset lijekova u postupku registracije za kinesko tržište.

Njezine su dionice porasle za 13 posto ove godine. Očekuje se da će dioničari primiti relativno visoku dividendu, ali i dalje su dionice Krke najjeftinije u usporedbi s usporedivom skupinom tvrtki u industriji - u smislu EV / EBITDA i P / E -, pa su tako imali u grupi u posljednjem tromjesečju jednu od najvećih operativnih marži. Krka još uvijek gotovo da nije zadužena, a na računu ima i više od 300 milijuna eura, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz trenutnu snažnu monetarnu ekspanziju u svijetu i nultim kamatama, možemo nagađati da će dionice tvrtke poput Krke na kraju biti još zanimljivije i za domaće i za strane ulagače.

Tagovi: Krka, Jože Colarič, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE