GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva

Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 08:47
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Dionice japanskih kompanija Mitsui i Mitsubishi, koje su dioničari projekta ukapljenog prirodnog plina (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio Japanu da neće imati rusku naftu i plin.

Dionice Mitsuija pale su za 5,7 posto, a Mitsubishija za 5,4 posto do podnevne pauze u današnjem trgovanju na Tokijskoj burzi, javlja Reuters.

Japan "neće imati ni naftu ni plin od Rusije, niti sudjelovanje u projektu TPG Sahalin-2", napisao je u utorak na društvenim mrežama Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Njegova je poruka bila reakcija na prethodnu izjavu japanskog premijera Fumija Kishide, koji je prošlog vikenda rekao da su se zemlje Grupe sedam (G7) složile ograničiti cijene ruske nafte na polovicu trenutne razine.

Čelnici G7 složili su se prošli tjedan istražiti mogućnost nametanja zabrane transporta ruske nafte koja bi se prodavala iznad određene cijene u nastojanju da se smanji prihod Moskve od izvoza energije i iscrpe njezina sredstva za financiranje rata u Ukrajini, ali jesu ne spominje konkretnu brojku za ograničenje cijene, dodao je Reuters.

Glasnogovornik japanske vlade Seiji Kihara jutros je rekao da je upoznat s Medvedevljevim izjavama, ali ih je odbio komentirati. Također je odbio potvrditi je li G7 raspravljao o brojkama gornje granice cijena, rekavši samo da "o konkretnim gornjim granicama razine cijena tek treba odlučiti i o njima će se raspravljati između članica G7".

Rusija je u petak objavila dekret o preuzimanju pune kontrole nad plinskim i naftnim projektom Sahalin-2 na dalekom istoku zemlje, potez koji bi mogao prisiliti britanski Shell i japanske ulagače da izađu iz projekta.

Projekt Sakhalin-2 jedan je od najvećih u svijetu u području TPG-a. Oko 60 posto proizvodnje TPG-a s tog polja isporučuje se u Japan prema dugoročnim ugovorima.

Mitsui i Mitsubishi imaju udjele u projektu od 12,5 posto, odnosno 10 posto.

Tagovi: Mitsui, Mitsubishi, Dmitrij Medvedev, plin, ruski plin, Sahalin-2
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE