GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 15:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci DIP-a.

Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.

Najviše lista, po 18, podnijeto je u 1. i 9. izbornoj jedinici, najmanje, samo osam, u 11. jedinici u kojoj bira dijaspora, tj. hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Pojedinosti o tim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu.

DIP za provjeru lista ima 48 sati, no kako bi se izbjeglo da njihova objava 'padne' na Uskrs, njegova će stručna služba učiniti sve da taj proces završi u subotu poslijepodne i da tada krene službena promidžba.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, najviše – pet za srpsku manjinu koja ima pravo izabrati troje zastupnika, najmanje, samo jedan, za mađarsku manjinu koja i bira samo jednog zastupnika.

Stoga je već sada jasno da će tu manjinu i iduće četiri godine u Hrvatskom saboru zastupati Robert Jankovics, kojeg je kandidirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Tagovi: dip, izbori
PROČITAJ I OVO
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE