GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana

Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
ZURICH - Izvršni direktor tvrtke Moderna Inc Stéphane Bancel smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja cjepiva osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama Neue Zuercher Zeitung.

"Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tijekom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svatko na ovom svijetu može cijepiti. Boosteri bi također trebali biti mogući do potrebnih mjera", rekao je novinama u intervjuu.

Cijepljenje će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

"Oni koji se ne cijepe, imunizirat će se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripe. Ili se možete cijepiti i imati dobru zimu. Ili se ne cijepiti i riskirati da se razbolite i možda završite i u bolnici."

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovici godine, rekao je: "Od danas, za godinu dana, pretpostavljam."

Bancel je rekao da očekuje da vlade odobre booster cjepiva za ljude koji su već cijepljeni jer rizični pacijenti koji su cijepljeni prošle zime "nedvojbeno" trebaju osvježenje.

Njihovo booster cjepivo ima pola od originalne doze cjepiva, što znači da će ih više biti dostupno.

"Volumen cjepiva je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo 3 milijarde doza dostupno širom svijeta za nadolazeću godinu umjesto samo 2 milijarde", rekao je.

Sastav booster doze ostaje isti kao kod originalnog cjepiva za ovu godinu jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promijeni.

"Trenutno testiramo cjepiva optimizirana za delta varijantu u kliničkim testiranjima. Ono će činiti bazu booster cjepiva za 2022. godinu. Također isprobavamo delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju znanstvenici vjeruju da je moguća."

Moderna može koristiti postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalno cjepivo protiv covida-19. Cijena cjepiva ostat će ista, rekao je.

Tagovi: Moderna, cjepivo protiv koronavirusa, Stéphane Bancel
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE