GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit i prihodi AD Plastik grupe pod pritiskom ukrajinsko-ruske krize

Dobit i prihodi AD Plastik grupe pod pritiskom ukrajinsko-ruske krize
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 15:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit AD Plastik grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 577 tisuća kuna, što je za 97,8 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, a posljedica je rusko-ukrajinske krize te izazova s nedostatkom poluvodiča na tržištu.

AD Plastik Grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je poslovne prihode od 251,83 milijuna kuna, što je 23 posto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je bila za 52,9 posto niža, odnosno iznosila je 24,65 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u srijedu.

"Rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prva tri mjeseca 2022. nešto su lošiji od očekivanja, čemu su glavni razlog posljedice rusko-ukrajinske krize. Izazovi s nedostatkom poluvodiča na tržištu nastavili su se i u ovoj godini, a stabilizacija se očekuje u drugom polugodištu", ističe predsjednik Uprave te solinske kompanije Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata.

Dodaje kako i nove okolnosti i izazovi izravno utječu na realizaciju njihovih tvornica u Rusiji, jer su proizvođači automobila na tom tržištu zaustavili svoje proizvodne aktivnosti.

"Iako su naše tvornice spremne za nastavak proizvodnje, u ovom trenutku je nemoguće točno predvidjeti kada će se proizvodnja u Rusiji pokrenuti", naveo je Došen.

Dodao je da europske tvornice AD Plastik Grupe rade u skladu s planovima, iako su zbog nedostatka poluvodiča razvidni još uvijek nešto smanjeni kapaciteti proizvodnje kod kupaca.

U matičnom društvu, solinskom AD Plastiku poslovni prihodi su dosegnli u prva tri mjeseca 2022. godine 176,66 milijuna kuna, što je za 18,7 posto niže nego lani, dok je neto dobit 4 milijuna kuna odnosno za 66,7 posto niža.

Na kraju prvog tromjesečja AD Plastik Grupa imala je stabilnu financijsku poziciju - neto financijski dug smanjen je za 45,95 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine, te je na kraju ožujka iznosio 310,41 milijun kuna.

U matičnom društvu dug je iznosio 281,24 milijuna kuna, što je za 41,82 milijuna kuna manje.

"Unatoč neizvjesnostima i vrlo zahtjevnim okolnostima na tržištu, razvojne se aktivnosti nesmetano odvijaju kod svih proizvođača automobila, s očekivanim zastojima na tržištu Rusije. Na europskom tržištu vrlo su intenzivne komercijalne i razvojne aktivnosti, što je dugoročno dobar pokazatelj za automobilsku industriju, a i naše poslovanje. Tome u prilog govori i 91,7 milijuna eura novih poslova ugovorenih u prva tri mjeseca, od čega je 73,6 milijuna ugovoreno upravo na EU tržištu", navodi Došen.

Kako je istaknuo, primarna zadaća im je u idućem razdoblju očuvati financijsku stabilnost i održivosti poslovanja te smanjiti negativne utjecaje.

Tagovi: AD plastik, Rusija, rusko tržište
PROČITAJ I OVO
Sanofi odustao od razvoja lijeka za rak dojke, nakon neuspješnog ispitivanja
ODUSTAJANJE
Sanofi odustao od razvoja lijeka za rak dojke, nakon neuspješnog ispitivanja
ZAGREB - Sanofi je zaustavio daljnji rad na amcenestrantu, za koji se nekada smatralo da ima veliki potencijal u borbi protiv raka dojke, nakon što je drugo neuspješno ispitivanje zadalo veliki udarac razvojnim izgledima francuske zdravstvene tvrtke.
Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine
GUBITAK
Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine
KOPENHAGEN - Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu godine zaključio s neto gubitkom od 5,28 milijardi danskih kruna (700 milijuna dolara) zbog otpisa imovine u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Europi.
Bosnalijek preuzeo Pharmacy 4 iz Ilijaša
AKVIZICIJE
Bosnalijek preuzeo Pharmacy 4 iz Ilijaša
SARAJEVO - Sarajevski Bosnalijek preuzeo je kompaniju Pharmacy 4 iz Ilijaša, u vlasništvu istoimene njemačke firme koja upravlja apotekom Pharmacy4You, izvještava Indikator.ba.
Drama u avionu Air Serbie iznad Tivta
PRINUDNO SLETIO
Drama u avionu Air Serbie iznad Tivta
TIVAT - Avion Air Serbie, Airbus A 319, na liniji Tivat-Beograd 45 minuta nakon poletanja sa tivatskog aerodroma oko 15:45 morao je prinudno da sleti zbog kvara na motoru....
Walmart objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Walmart objavio rezultate bolje od očekivanja
NEW YORK - Walmart je u utorak priopćio da je prodaja porasla za više od 8%, ali se dobit smanjila u drugom fiskalnom tromjesečju, jer su se potrošači okrenuli diskonteru za namirnice i osnovne potrepštine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE