GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit i prihodi AD Plastik grupe pod pritiskom ukrajinsko-ruske krize

Dobit i prihodi AD Plastik grupe pod pritiskom ukrajinsko-ruske krize
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 15:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit AD Plastik grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 577 tisuća kuna, što je za 97,8 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, a posljedica je rusko-ukrajinske krize te izazova s nedostatkom poluvodiča na tržištu.

AD Plastik Grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je poslovne prihode od 251,83 milijuna kuna, što je 23 posto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je bila za 52,9 posto niža, odnosno iznosila je 24,65 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u srijedu.

"Rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prva tri mjeseca 2022. nešto su lošiji od očekivanja, čemu su glavni razlog posljedice rusko-ukrajinske krize. Izazovi s nedostatkom poluvodiča na tržištu nastavili su se i u ovoj godini, a stabilizacija se očekuje u drugom polugodištu", ističe predsjednik Uprave te solinske kompanije Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata.

Dodaje kako i nove okolnosti i izazovi izravno utječu na realizaciju njihovih tvornica u Rusiji, jer su proizvođači automobila na tom tržištu zaustavili svoje proizvodne aktivnosti.

"Iako su naše tvornice spremne za nastavak proizvodnje, u ovom trenutku je nemoguće točno predvidjeti kada će se proizvodnja u Rusiji pokrenuti", naveo je Došen.

Dodao je da europske tvornice AD Plastik Grupe rade u skladu s planovima, iako su zbog nedostatka poluvodiča razvidni još uvijek nešto smanjeni kapaciteti proizvodnje kod kupaca.

U matičnom društvu, solinskom AD Plastiku poslovni prihodi su dosegnli u prva tri mjeseca 2022. godine 176,66 milijuna kuna, što je za 18,7 posto niže nego lani, dok je neto dobit 4 milijuna kuna odnosno za 66,7 posto niža.

Na kraju prvog tromjesečja AD Plastik Grupa imala je stabilnu financijsku poziciju - neto financijski dug smanjen je za 45,95 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine, te je na kraju ožujka iznosio 310,41 milijun kuna.

U matičnom društvu dug je iznosio 281,24 milijuna kuna, što je za 41,82 milijuna kuna manje.

"Unatoč neizvjesnostima i vrlo zahtjevnim okolnostima na tržištu, razvojne se aktivnosti nesmetano odvijaju kod svih proizvođača automobila, s očekivanim zastojima na tržištu Rusije. Na europskom tržištu vrlo su intenzivne komercijalne i razvojne aktivnosti, što je dugoročno dobar pokazatelj za automobilsku industriju, a i naše poslovanje. Tome u prilog govori i 91,7 milijuna eura novih poslova ugovorenih u prva tri mjeseca, od čega je 73,6 milijuna ugovoreno upravo na EU tržištu", navodi Došen.

Kako je istaknuo, primarna zadaća im je u idućem razdoblju očuvati financijsku stabilnost i održivosti poslovanja te smanjiti negativne utjecaje.

Tagovi: AD plastik, Rusija, rusko tržište
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE