GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Krke veća od prvih procjena

Dobit Krke veća od prvih procjena
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 11:25
Autor: SEEbiz / STA
NOVO MESTO - Grupa Krka lani je ostvarila 313,7 milijuna eura čiste dobiti, što je 2,6 milijuna eura više od prvotnih procjena iz siječnja.
No, to je još uvijek 14 posto manje nego 2022. godine, vidljivo je iz danas objavljenih nerevidiranih prošlogodišnjih rezultata skupine farmaceuta iz Novog Mesta. Dobit matične tvrtke pala je za 15 posto na 294,5 milijuna eura.

Ukupna prodaja grupe Krka, koja najveći dio prodaje ostvaruje u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe, lani je dosegla nešto manje od 1,81 milijardu eura, odn. pet posto više nego 2022. Od toga su prihodi od ugovora s kupcima proizvoda i usluga iznosili gotovo 1,80 milijardi eura, što je također rast od pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Matična Krka u međuvremenu je povećala prihode od prodaje za osam posto, na 1,67 milijardi eura.

Grupa Krka ostvarila je rast prodaje na većini prodajnih tržišta. Izuzetak je istočna Europa, kao strukturno najvažnije tržište, gdje je prodaja pala pet posto na gotovo 594 milijuna eura.

U Rusiji, glavnom inozemnom tržištu, Krka je prodala proizvoda u vrijednosti od 346,8 milijuna eura, što je 10 posto manje nego 2022. Prodaja, izražena u rubljama, bila je 15 posto veća nego godinu prije, a količinski rast iznosi sedam posto.

Pad prodaje, izražen u eurima, rezultat je, dakle, znatne deprecijacije rublje u svjetlu posljedica ruske agresije na Ukrajinu. Upravo iz tog razloga Krka posebnu pozornost pridaje upravljanju rizikom ruske rublje. U Ukrajini je pak Krka prodala proizvoda u vrijednosti od 83,4 milijuna eura, što je 12 posto manje nego godinu prije.

U Sloveniji, gdje oko 40 posto prihoda također predstavlja topličko društvo Terme Krka, prodaja je u međuvremenu porasla 10 posto na gotovo 114 milijuna eura, u jugoistočnoj Europi s Rumunjskom i Hrvatskom u prvom planu 11 posto na nešto više od 249 milijuna eura. milijuna eura, u srednjoj Europi, gdje je glavno tržište Poljska, za devet posto na 397,1 milijun eura, a u zapadnoj Europi, s Njemačkom kao najvažnijim tržištem, za 13 posto na 369,6 milijuna eura.

Grupa Krka u posljednjih pet godina bilježi stabilan rast prodaje. Prosječna godišnja stopa količinskog rasta prodaje od 2019. iznosila je 4,2 posto, a prosječna godišnja stopa vrijednosnog rasta 6,3 posto. Unatoč prošlogodišnjem padu neto dobiti, prosječna godišnja stopa rasta neto dobiti u proteklom petogodišnjem razdoblju iznosila je 12,5%.

Prilikom objave nerevidiranih rezultata predsjednik Uprave Krke Jože Colarič ponovio je siječanjsku ocjenu da je grupa poslovala uspješno i u skladu s očekivanjima. Istaknuo je, po njegovim riječima, rekordnu dobit iz poslovanja s amortizacijom (EBITDA) koja je porasla za tri posto na 504,2 milijuna eura. U međuvremenu, operativna dobit (EBIT) iznosila je 399,6 milijuna eura, dva milijuna eura više od siječanjskih procjena i pet posto više nego 2022. godine.

U međuvremenu su EBITDA i EBIT u matičnoj tvrtki Krka niži nego 2022. godine. Prvi je smanjen za devet posto, na 402,5 milijuna eura, a drugi za 10 posto, na 322,3 milijuna eura. Neto dobit kontrolnog društva koncerna smanjena je za 15 posto na 294,5 milijuna eura.

„Zadovoljni smo što smo, unatoč izazovnim uvjetima, nastavili dugoročno stabilno poslovanje i održivi rast, što smo prepoznali brojne prilike i uspješno ih iskoristili uz responzivnost i brzu prilagodbu. Više od 100 milijuna ljudi već se liječi Krkinim proizvodima u više od 70 zemalja svijeta. Vjerujemo da ćemo i ubuduće uspješno poslovati", napisao je Colarič.

U grupu Krka, u kojoj je lani ponuda povećana s 14 novih proizvoda i provedeno 698 registracijskih postupaka, lani je uloženo 131,9 milijuna eura, od čega je 111,8 milijuna eura otišlo u matično društvo Krka. Investicije su distribuirane na sve veće lokacije u Sloveniji te također u Jastrebarskom, odmah preko granice u Hrvatskoj.

U Krškom, gdje Krka planira svoju najveću investiciju, odnosno izgradnju tvornice Sinteza 2, procijenjene na više od 160 milijuna eura, Kemijsko-analitičkog centra, skladišta tekućih sirovina i pročistača, dobili su integralnu zgradu dozvolu na temelju projektne dokumentacije i procjene utjecaja na okoliš, no uz određena nezadovoljstva u lokalnoj sredini i među ekolozima, došlo je do komplikacija.

Zbog tužbe jedne od udruga za zaštitu okoliša i sudske presude još uvijek je u tijeku odvojeni postupak ishođenja okolišne i Seveso dozvole. Krajem 2023. započeli su s izgradnjom pročistača, no izgradnja ostalih objekata bit će odgođena za nekoliko godina.

Tagovi: krka, lijekovi, farmacija, colarič
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE