GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DOK-ING predstavio inovativnu robotsku flotu za podzemno rudarenje

DOK-ING predstavio inovativnu robotsku flotu za podzemno rudarenje
FLOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 14:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska kompanija DOK-ING predstavila je u ponedjeljak inovativnu električnu robotsku flotu daljinski upravljivih strojeva za podzemno rudarenje platine, tzv. Electric narrow reef equipment (NRE), jedinstvenu takvu flotu u svijetu.

Inovativni roboti, rečeno je tijekom prezentacije, predstavljaju tehnološki najnaprednije strojeve u rudarstvu i jedini u svijetu omogućavaju proizvodnju platine iz ultra niskih profila. Robotizacijom procesa strojevi povećaju sigurnost i podižu učinkovitost proizvodnje platine do 70 posto.

Osnivač i vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić rekao je da je njegova tvrtka poznata po izvoznom programu, da je inozemstvo njihova interesna zona, pa će i novi strojevi najviše raditi u svjetskim rudnicima.

Nije želio govoriti o cijeni strojeva, kazavši kako je ona relativno niska u odnosu na ono što strojevi pružaju. Siguran je da će DOK-ING imati više narudžbi od svjetskih kupaca od onoga što mogu godišnje proizvesti. Majetić je kazao i da su s predstavljenim proizvodnim pogonom robotske flote za rudarenje u svjetskom vrhu brige za okoliš, budući da su strojevi u potpunosti na električni, odnosno baterijski pogon.

Voditelj Programa rudarstva u DOK-ING-u Luka Petro rekao je kako nova robotska flota smanjuje rizik za ljude ne izlažući ih opasnosti, te tako spašava ljudske živote. To je, naveo je, jedina flota u svijetu koja omogućuje mehanizaciju i eksploataciju iz ultra niskih proizvodnih panela koji su niži od 1,7 metra.

"Smanjenjem visine povećava se koncentracija rude, a mehanizacijom se povećava produktivnost i sigurnost radnika", rekao je Petro, dodavši da je NRE oprema jedinstvena u nekoliko pogleda. Potpuno je električna te je na taj način u rudnicima smanjena buka, smanjeni su ispušni plinovi te je smanjen ukupni ugljični otisak. Flota je, nadalje, daljinski upravljiva pa eliminira prisutnost ljudi u nesigurnim područjima - rudnicima. Isto tako, uz gusjenični i elektro pogon strojevi mogu raditi na nagibima od 22 stupnja, a što rudarskim kompanija omogućuje da proizvode iz sekcija rudnika koje su do sada bile nedohvatljive i ekonomski neisplative.

DOK-ING-ova NRE flota sastoji se, inače, od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Izaslanik predsjednika Vlade i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za obranu Damir Krstičević naglasio je kako DOK-ING prati od njihovih početaka, te da se ta tvrtka razvila u svjetski respektabilnu kompaniju, poznatu po inovativnim rješenjima.

"U kratkom vremenu od lokalne hrvatske tvrtke postali ste prepoznata tvrtka na globalnom tržištu, a danas ste lider u svijetu u razvoju i proizvodnji različitih zemaljskih besposadnih sustava", kazao je Krstičević, dodavši da se radi o tvrtki koja razvija inovativna rješenja primjenjiva kako u području obrane i sigurnosti, tako i u civilstvu, a sve s ciljem da se sačuvaju ljudski životi.

Tagovi: DOK-ING, Electric narrow reef equipment, vjekoslav Majetić
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE