GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga

Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 21:54
Autor: SEEbiz
MILANO - Dani Suning Holdingsa kao vlasnika Intera izgledaju odbrojani jer se približava rok za otplatu duga prema Oaktree Capital Managementu. Ako ne plate, Kinezi gube većinski udjel.

U trenutku dok legendarni nogometni klub slavi svoj 20. naslov u Serie A, njegov većinski vlasnik treba platiti blizu 400 milijuna eura (436 milijuna dolara) u ponedjeljak kompaniji za upravljanje imovinom sa sjedištem u Kaliforniji.

Sredstva se mogu prenijeti najkasnije u utorak nakon državnog praznika u ponedjeljak u Luksemburgu - gdje se nalaze sjedišta Suningovih holding kompanija koje su podigle dug.

Nakon tog roka Oaktree će imati pravo efektivno preuzeti kolateral koji je založen za financiranje u 2021. - naime, većinski vlasnički udio u klubu, piše Bloomberg.

Još jedna potencijalna alternativa je kratkoročno produženje zajma uz višu kamatu, što bi Suningu dalo više vremena da proda klub i iskoristi prihode za otplatu kalifornijskom Oaktreeju.

Lopta je ipak na Oaktreejevom dijelu terena. Osnovan 1995. godine i s imovinom vrijednom 192 milijarde dolara pod upravljanjem, Oaktree je oportunistički ulagač kroz svoje strategije kredita, privatnog kapitala, stvarne imovine i dionica.

Proširuje kreditne linije tvrtkama koje možda nemaju pristup tradicionalnim izvorima financiranja i unovčava te linije primanjem kamata.

U slučaju novca posuđenog Suningovom Grand Tower Sarlu, kupon od 12% dolazi s opcijom plaćanja u naturi, što znači da se može vratiti gotovinom ili dodatnim dugom. Potonja je opcija odabrana na tri godine, za cijelo vrijeme trajanja financiranja. Oaktree je dodijelio novac preko vlastitog subjekta sa sjedištem u Luksemburgu, OCM Luxembourg Sunshine Sarl.

Međutim, u slučaju da zajmoprimci kasne s plaćanjem svojih dužničkih obveza, vjerovnici mogu izvršiti naplatu kolaterala - obično vlasničkog kapitala poduzeća ili njegove imovine - kako je navedeno u dokumentima o dugu.

Oaktree je to učinio u više slučajeva tijekom godina. Jedan od najdramatičnijih slučajeva bio je kada je zaplijenio zemljište u Hong Kongu na kojem je predsjednik China Evergrande Group - nekoć najvećeg poduzetnika u zemlji - planirao izgraditi vilu.

U prošlogodišnjem izvješću, platforma za podatke i analitiku Football Benchmark procijenila je vrijednost Inter Milana na oko 1,2 do 1,3 milijarde eura.

Suning je pokušao osigurati novac za otplatu Oaktreeu iz drugih izvora. Bio je u naprednim pregovorima s američkim investicijskim upraviteljem Pacific Investment Management Co. (PIMCO), za 435 milijuna eura novog financiranja, ali vrijeme je bilo pretijesno da bi se dogovor mogao postići prije 20. svibnja.

S druge strane, Suning i njegovi savjetnici - Raine Group i Goldman Sachs Group Inc - također su imali otvoren kanal razgovora s Oaktreejem. Oaktree je iznio vlastiti prijedlog produljenja, ali je Suning odlučio pogurati razgovore s Pimcom prije nekoliko tjedana budući da je predložio dugoročno financiranje po nižoj kamatnoj stopi, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem, koji su razgovarali s Bloomberg Newsom pod uvjetom anonimnosti.

Vlasnik milanskog Intera u subotu je oštro izrekao Oaktreeja na klupskoj web stranici. Steven Zhang rekao je da je njegovom vjerovniku nedostajao "značajan angažman" i ustvrdio da njegovo ponašanje predstavlja "potencijalne rizike za klub koji bi mogli ozbiljno ugroziti njegovu stabilnost". Oaktree je odbio komentirati.

Ako se to dogodi, to neće biti prvi put da vjerovnik preuzme vlasništvo nad nogometnim klubom u Milanu. Godine 2018. Elliot Management zamijenio je dug AC Milana u kapital kluba nakon što prethodni vlasnik nije ispunio svoje obveze.

Iako su obveze AC Milana prema Elliottu u to vrijeme činile većinu klupskog duga, čak i u slučaju da Oaktree otpiše svoj dug u zamjenu za vlasništvo u milanskom Interu, klub bi imao druge nepodmirene obveze.

To uključuje 415 milijuna eura u obveznicama s visokim prinosom koje je klub prodao institucionalnim ulagačima, a koje dospijevaju početkom 2027. Te su obveznice izdane od strane Inter Media and Communication SpA, društva posebne namjene u kojem se nalaze prava emitiranja i sponzorstva Inter Milana.

Tagovi: inter, suning, oaktree, pimco, milan
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE