GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatično povećan broj poduzeća u stranom vlasništvu

Dramatično povećan broj poduzeća u stranom vlasništvu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2023 / 17:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj raste broj poduzeća pod inozemnom kontrolom, odnosno u stranom vlasništvu, a povećava se i broj radnika koje zapošljavaju te njihov udio u ukupnim prihodima i dodatnoj vrijednosti.

Državni zavod u svojoj objavi ima podatke za 2021. godinu, a iz njih je vidljiv trend rasta svih pokazatelja iako je riječ o razdoblju u kojemu su gospodarske aktivnosti zbog pandemije bile prigušene i poduzetnici su teško pokretali nove projekte i ulaganja. U 2021. godini u stranom je vlasništvu bilo 11.038 poduzeća, što je 5,1 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj.

Možda to i nije neki impresivan udio, ali riječ je o značajnom rastu jer je godinu dana ranije taj udio bio 3,7 posto. Godinu dana ranije u Hrvatskoj je bilo 6.700 poduzeća u inozemnom vlasništvu, što uključuje i podružnice stranih kompanija, pa to pokazuje da je njihov broj porastao za gotovo 65 posto, piše Novi list.

Osim toga, važnost tvrtki pod inozemnom kontrolom, poput HT-a, Ine, hotelskih kuća i maloprodajnih lanaca, za hrvatsko gospodarstvo puno je veći, nego što to sugerira udio tvrtki pod inozemnom kontrolom u ukupnom broj poduzeća u Hrvatskoj. Vidi se to i iz broja zaposlenih, jer je 5,1 posto kompanija zapošljavalo 254.725 osoba, što je 21 posto ukupnog broja zaposlenih i samozaposlenih u domaćem gospodarstvu. Godinu dana ranije sve tvrtke pod stranom kontrolom zapošljavale su 17 posto radnika u hrvatskom gospodarstvu. Za svoje radnike tvrtke pod stranom kontrolom izdvojile su 30,3 ukupnog troška zaposlenih u hrvatskoj privredi. U prosjeku je godišnji trošak po zaposlenom u inozemnim tvrtkama u 2021. godini bio 153,4 tisuće kuna, dok je u tvrtkama pod kontrolom domaćeg vlasnika to bilo 93,8 tisuća kuna.

Takva razlika rezultata je činjenicama da su tvrtke u stranom vlasništvu u 2021. ostvarile promet od 313,1 milijardu kuna, što je 36,4 posto ukupnog prometa domaćeg gospodarstva. Uz to poduzeća pod inozemnom kontrolom imala su dodanu vrijednost od 80,4 milijarde kuna ili 31,8 posto dodane vrijednosti ukupnog poslovnoga gospodarstva.

Tagovi: TV4TKE U STRANOM VLASNIŠTVU,STRANI VLASNICI, STRANCI, STRANI RADNICI
PROČITAJ I OVO
Air Serbia uskoro kreće s letovima za Porto
LETOVI
Air Serbia uskoro kreće s letovima za Porto
BEOGRAD - Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta i tako u svoju mrežu destinacija uvrstiti drugi grad po veličini u Portugaliji.
DOK-ING dogovara proizvodnju strojeva za razminiranje Ukrajine
POSLOVI
DOK-ING dogovara proizvodnju strojeva za razminiranje Ukrajine
ZAGREB - Ukrajinska novinska agencija Interfax kao i drugi mediji u toj državi objavili su kako tamošnje ministarstvo obrane pregovara s hrvatskom tvrtkom DOK-ING kao i slovačkom Way Industries o lokalizaciji proizvodnje strojeva za razminiranje na teritoriju Ukrajine, piše u četvrtak Večernji list
Prva Michelinova zvjezdica na Lošinju
VRHUNSKI RESTORANI
Prva Michelinova zvjezdica na Lošinju
LOŠINJ - Dobro je poznata činjenica da se, kako u svijetu, tako i kod nas, mnogi poslovi sklapaju za ručkom ili večerom. Ta činjenica ne čudi s obzirom na to da se oko stola ljudi uvijek okupljaju u dobrom i opuštenijem raspoloženju, potaknuti kvalitetno pripravljenom hranom i posluženim pićima.
Marles lani više nego udvostručio prihode na stranim tržištima
SKOK
Marles lani više nego udvostručio prihode na stranim tržištima
LJUBLJANA - Unatoč izazovnim okolnostima u međunarodnom okruženju, tvrtka Marles Hiše Maribor zaključila je 2022. godinu pozitivno i gotovo prepolovila svoju prodaju.
Lidl zapošljava osoblje u BiH
ZAPOŠLJAVANJE
Lidl zapošljava osoblje u BiH
SARAJEVO - Njemački diskontni lanac Lidl objavio je nove oglase za posao u Bosni i Hercegovini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE