GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatično povećan broj poduzeća u stranom vlasništvu

Dramatično povećan broj poduzeća u stranom vlasništvu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2023 / 17:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj raste broj poduzeća pod inozemnom kontrolom, odnosno u stranom vlasništvu, a povećava se i broj radnika koje zapošljavaju te njihov udio u ukupnim prihodima i dodatnoj vrijednosti.

Državni zavod u svojoj objavi ima podatke za 2021. godinu, a iz njih je vidljiv trend rasta svih pokazatelja iako je riječ o razdoblju u kojemu su gospodarske aktivnosti zbog pandemije bile prigušene i poduzetnici su teško pokretali nove projekte i ulaganja. U 2021. godini u stranom je vlasništvu bilo 11.038 poduzeća, što je 5,1 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj.

Možda to i nije neki impresivan udio, ali riječ je o značajnom rastu jer je godinu dana ranije taj udio bio 3,7 posto. Godinu dana ranije u Hrvatskoj je bilo 6.700 poduzeća u inozemnom vlasništvu, što uključuje i podružnice stranih kompanija, pa to pokazuje da je njihov broj porastao za gotovo 65 posto, piše Novi list.

Osim toga, važnost tvrtki pod inozemnom kontrolom, poput HT-a, Ine, hotelskih kuća i maloprodajnih lanaca, za hrvatsko gospodarstvo puno je veći, nego što to sugerira udio tvrtki pod inozemnom kontrolom u ukupnom broj poduzeća u Hrvatskoj. Vidi se to i iz broja zaposlenih, jer je 5,1 posto kompanija zapošljavalo 254.725 osoba, što je 21 posto ukupnog broja zaposlenih i samozaposlenih u domaćem gospodarstvu. Godinu dana ranije sve tvrtke pod stranom kontrolom zapošljavale su 17 posto radnika u hrvatskom gospodarstvu. Za svoje radnike tvrtke pod stranom kontrolom izdvojile su 30,3 ukupnog troška zaposlenih u hrvatskoj privredi. U prosjeku je godišnji trošak po zaposlenom u inozemnim tvrtkama u 2021. godini bio 153,4 tisuće kuna, dok je u tvrtkama pod kontrolom domaćeg vlasnika to bilo 93,8 tisuća kuna.

Takva razlika rezultata je činjenicama da su tvrtke u stranom vlasništvu u 2021. ostvarile promet od 313,1 milijardu kuna, što je 36,4 posto ukupnog prometa domaćeg gospodarstva. Uz to poduzeća pod inozemnom kontrolom imala su dodanu vrijednost od 80,4 milijarde kuna ili 31,8 posto dodane vrijednosti ukupnog poslovnoga gospodarstva.

Tagovi: TV4TKE U STRANOM VLASNIŠTVU,STRANI VLASNICI, STRANCI, STRANI RADNICI
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE