GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Drvna industrija počela s otpuštanjima zbog koronavirusa

Drvna industrija počela s otpuštanjima zbog koronavirusa
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Čak šezdeset posto domaćih poduzetnika u drvnoprerađivačkoj industriji bilježi pad narudžbi već od 20 posto otkako je koronavirus u širenju, utvrdila je anketa Hrvatskog drvnog klastera u kojoj je sudjelovalo 60 tvrtki.

- Najveći pad narudžbi zabilježili su proizvođači peleta i drvnih goriva te piljene građe i elemenata. Više od polovice ispitanika se susrelo s poteškoćama u transportu robe u Italiju koja je tradicionalno jedno od glavnih izvoznih tržišta te u Kinu i Aziju. Sve to je uzrokovalo i pad likvidnosti kod čak 80 posto ispitanih tvrtki, a od toga je polovica imala pad veći od 20 posto – navode u Hrvatskom drvnom klasteru.

Svi sudionici spomenute ankete izrazili su očekivanje kako će biti pada narudžbi u narednom razdoblju, a polovica ispitanih tvrtki strahuje da će taj pad biti veći od 30 posto. Neke su tvrtke (pet posto ispitanih) već krenule s otpuštanjem radnika, trećina je obustavila planirana zapošljavanja, 17 posto neće produživati ugovore na određeno, a 39 posto anketiranih će pričekati s otkazivanjem ugovora do kraja lipnja.

- Čak 31 posto ispitanika, posebice u kategoriji mikro tvrtki, trenutačno razmišlja o prestanku poslovanja, što je uistinu alarmantan pokazatelj – napominje Hrvatski drvni klaster, koji je zajedno s Udrugom biomase CROBIOM i Udrugom hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva uputio apel Vladi za održavanjem žurnog sastanka i donošenja hitnih mjera pomoći drvoprerađivačima.

Među ostalim, spomenute udruge traže produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15 posto. Predložili su i mjere smanjenja PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 posto.

Udruge drvoprerađivača predlažu i korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a i svim javnim objektima, kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost od cijena na stranim tržištima gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama.

- Predloženo je i i formiranje posebne kreditne linije unutar HBOR-a s fondom od 300 milijuna kuna, a čija bi glavna namjena bilo financiranje kratkoročne likvidnosti drvne industrije do šest mjeseci, uz subvencioniranu kamatu, čime bi se ukupna godišnja vrijednost nabavljene sirovine od 1,6 milijardi kuna pravovremeno podmirila, a tvrtke bi lakše financirale promjenu izvoznih destinacija prema novim tržištima – izdvaja Hrvatski drvni klaster iz prijedloga i zahtjeva koje je zajedno s CROBIOM-om i Udrugom hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva stavio pred Vladu.

Drvoprerađivači podsjećaju kako je prethodni globalni veliki udar na njihovo poslovanje, svjetska gospodarska kriza iz 2008., uzrokovala otpuštanje oko 6500 radnika u njihovoj branši.

Tagovi: drvna industrija, Spačva, Hrvatski drvni klaster, koronavirus, Udrugom biomase CROBIOM, Udruga hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE