GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država će u Air Serbiju ubaciti novih 60 miliona evra

Država će u Air Serbiju ubaciti novih 60 miliona evra
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 21:24
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Dok se prebrojavaju gubici u avio sektoru države su do sada obećale pomoć svojim avio-kompanijama vrednu oko 85 milijardi dolara.

I srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia trpi gubitke koje će sasvim sigurno pokriti država.

Prema proceni Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dosadašnja šteta u sektoru vazdušnog saobraćaja procenjuje se na oko 40 miliona evra.

„Šteta do kraje godine procenjuje se na oko 190 miliona evra. Štetu su pretrpeli kako naši aerodromi, pre svega „Nikola Tesla“ i „Konstantin Veliki“, tako i kompanija Air Serbia.

„Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u razvoj aerodroma, ali i da pruža odgovarajuću podršku nacionalnom avio-prevozniku, u skladu sa najboljom praksom EU kad je reč o pomoći država članica EU svojim nacionalnim avio-kompanija. U ovoj krizi pokazalo se koliko je važno što Republika Srbija ima nacionalnog avio-prevoznika, koja je vratila više od 13.000 naših građana u Republiku Srbiju od početka vanrednog stanja. Važno je stvoriti uslove da Air Serbia radi, i u tom cilju će se razmatrati različite vrste pomoći, od postojećeg modela sa ulaganjem u avio-flotu, do potencijalnog uvećanja vlasničkog udela države u kompaniji. Analize na ovu temu se još rade, a biće uzete u obzir sve mogućnosti koje mogu da doprinesu daljem razvoju Air Serbije“, navodi se u odgovoru Ministarstva Danasu.

Ranije je gostujući na televiziji potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović istakla da je dosadašnja šteta za Air Serbiju veća od 30 miliona evra, a da će biti bar još toliko do kraja godine.

Ona je ocenila da će država pomoći na više načina, a pre svega oslobađanjem plaćanja poreza i komunalija. Ipak glavna pomoć za gubitke nastale zbog proglašenja vanrednog stanja i zabrane avio-prevoza putnika, kao i za interventni prevoz građana Srbije iz inostranstva i medicinskih potrepština tokom vanrednog stanja biće finansijska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još pre toga rekao da će Srbija ulagati još više u Air Serbiju „jer sada nema tehničkih smetnji“ pošto je EU zbog krize olabavila propise koji se tiču državne pomoći.

Vučić je pre mesec dana pomenuo i da će se Air Serbiji pomoći možda i kroz dokapitalizaciju, a možda i preko otkupa korporativnih obveznica koje bi ova kompanija izdala.

Godišnji prihodi od poslovanja Air Serbije iznose oko 300 miliona evra (u 2017. i 2018. godini pošto još nisu objavljeni finansijski izveštaji za 2019) pa bi eventualna pomoć države od 60 miliona evra činila petinu godišnjih prihoda ove kompanije.

Predrag Vujović, stručnjak za avio-transport i nekadašnji direktor JAT-a, ističe da bi voleo da vidi da i drugi suvlasnik, Etihad, pomogne svojoj kompaniji, a da se sve ne svede na državnu pomoć.

„U ovom partnerstvu Etihad ništa nije dao, osim velikog kredita sa visokom kamatnom stopom, pa ne vidim ni da će sada pomoći. Osim toga oni su imali svoje probleme i pre krize, a sada su pogođeni kao i sve avio-kompanije na svetu. Ono što bih ja voleo da vidim je koje je mere preduzeo menadžment da se smanje gubici. Vidimo da avio-kompanije u celom svetu ili otpuštaju ili skraćuju radno vreme zaposlenih ili šalju na neplaćene odmore. Otkazuju se naručeni, pa čak i plaćeni avioni. Planira se prizemljenje velikih aviona čak i narednih godinu i po, dve jer se ne očekuje tako brz oporavak saobraćaja. Recimo, Air Serbia plaća godišnje oko 30 miliona evra najam 10 aviona. Da li je pregovarala o smanjenju ovih troškova budući da avioni ne lete? Da li nam i dalje treba saobraćaj sa SAD, koji je bio neisplativ i pre krize? Ovako samo vidimo da su avioni prizemljeni zbog odluke vlade i da se traže pare od države“, napominje Vujović.

Inače u septembru ove godine dospeva zajam od 56,5 miliona dolara uvećan za kamatu (6,96 odsto godišnje uz kvartalno uvećanje za 0,17 odsto), a koji je Air Serbia 2015. godine uzela od finansijske firme Etihada EA partners. Sledeće godine u junu dospeva i drugi petogodišnji kredit od 63 miliona dolara, takođe od istog zajmodavca. Vujović napominje da je pitanje odakle će kompanija da vrati ove kredite ili će možda i oni pasti na teret države.

„Etihad je raskinuo odnose sa svim avio-kompanijama u kojima je bio strateški partner i većina njih je završila u bankrotu. Jedina kompanija u kojoj je ostao je Air Serbia. Mislim daje to zato što ih ne košta ništa“, ocenjuje Vujović.

Što se tiče eventualne dokapitalizacije, ukoliko bi država sama povećala kapital Air Serbije, to bi značilo i povećanje njenog udela u kompaniji nauštrb Etihadovog procenta.

„Na to treba da pristane i Etihad. Video sam izjavu i o otkupu dela akcija Etihada u Air Serbiji. To je jako opasno, jer u ugovoru iz 2013. navodi se da ukoliko država bude htela da otkupi udeo, oditor iz Londona će raditi procenu vrednosti kompanije i onda će se odrediti i vrednost udela Etihada. Kada je pravljena Er Srbija, to nije tako urađeno, već je Etihad za 40 miliona dolara dobio 49 odsto. Moja procena je da taj udeo sada vredi između 200 i 300 miliona dolara“, ocenjuje Vujović.

Kada govorimo o gubicima avio-industrije, tu svakako treba računati i Aerodrom „Nikola Tesla“ koji se nalazi pod upravom koncesionara, francuskog Vansija. S obzirom da je od 19. marta aerodrom odlukom vlade zatvoren za komercijalni saobraćaj ostaje pitanje i nadoknade gubitaka ovoj kompaniji. S obzirom da ugovor o koncesiji nije objavljen ni dve godine od potpisivanja ne zna se kakve su obaveze države u vanrednim okolnostima kakva je ova.

Beogradski aerodrom, prema podacima sa sajta ANT, započeo je godinu rastom broja putnika od 16,1 odsto u januaru i 13 odsto u februaru, a opadanje broja putnika u martu, a potom i potpuno zatvaranje aerodroma za komercijalne letove od 19. marta razlog su pada broja putnika od 10,8 odsto tokom celokupnog prvog tromesečja.

Tagovi: Air Serbia, Etihad, Vlada Srbije, Aleksandar Vučić, Predrag Vujović, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
DONACIJA
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
PETRINJA - Mesna industrija Gavrilović potpisala je danas sa predstavnicima Srednje škole Petrinja, Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE