GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?
OKOLIŠNA DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Koči li država preuzimanje kutinske Petrokemije, dok 1300 radnika strahuje za posao, pita u srijedu Večernji list, prenoseći tvrdnje sadašnjih vlasnima da produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva.

Produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva jer to nitko nije tražio, tvrde sadašnji vlasnici, dok u ministarstvu kažu da od njih traže garanciju da će im produljiti dozvolu, što ne mogu dok se tvornica ne modernizira, navodi dnevnik.

Okolišna dozvola nije sporna jer njezino produljenje nije ni traženo. Turski Yildirim dobro zna da postojeća istječe sljedeće godine, baš kao što je toga svjesna i tvrtka Terra mineralna gnojiva te od države ne traži ništa na što se država već nije obvezala. Ili najkraće, samo želi prijenos postojećeg ugovora, odnosno da Turci napokon uđu u vlasništvo kutinske Petrokemije.

Tvrde tako Večernjakovi sugovornici iz PPD-a, tvrtke koja je s Inom vlasnica Terre, koja pak drži trenutačno 54,52 posto jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva. Petrokemiju je preuzela potkraj 2018., a prije četiri mjeseca s Yildirimom potpisala prijenos većinskog dijela tvrtke, ali strani holding još nije ušao u njezinu vlasničku strukturu.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je od njih zatraženo produljenje okolišne dozvole koja vrijedi još u 2024., a Ministarstvo je ne može izdati jer ne želi raditi mimo zakona.

“Okolišne dozvole nisu problem jer je kupac upoznat sa svim okolnostima oko dozvola i pristao je na ono što od njega država dodatno traži. Ni Terra mineralna gnojiva ni kupac ne traže ništa novo, ništa dodatno, ništa na što se država već nije obvezala, traže samo prijenos postojećeg ugovora, a kupac je, pritom, čak pristao na ustupke, tj. na smanjivanje obveza države u odnosu na ono na što se država prije obvezala”, objašnjavaju neslužbeno u PPD-u kako je država, nakon potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji, izdala revidiranu okolišnu dozvolu na četiri umjesto na sedam godina, što do danas nije izmijenjeno, ali Turci su pristali i na to stanje te se u posljednjoj verziji aneksa ugovora suglasili s konstrukcijom. U tome nema ničega nezakonitog, dodaju.

“Isključivo se traži poštivanje potpisanog ugovora, i to još uz ustupak kupca”, kažu pa dodaju i da su itekako u Petrokemiju, od preuzimanja njezina većinskog dijela, ulagali.

Tagovi: Petrokemija, Terra Mineralna Gnojiva, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Yildrim
PROČITAJ I OVO
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
PONUDA
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
BEOGRAD - Beogradski Don Don, u vlasništvu istoimene slovenačke kompanije, objavio je ponudu za preuzimanje akcija niškog proizvođača hleba i peciva Žitopek.
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
ŠIRENJE
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
MUNCHEN - Allianz Global Investors (AGI), investicijska podružnica njemačkog osiguravateljskog diva Allianza, dobio je zeleno svjetlo za kupnju udjela u kineskom divu u sektoru mirovinskog osiguranja Guomin Pensionu.
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
PONUDA
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
NEW YORK - Rat ponudama za Vista Outdoor, matičnu tvrtku CamelBak boca za vodu i Remington streljiva, ponovno je eskalirao.
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
STRATEŠKI
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
ZAGREB - Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZADOVOLJSTVO
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZAGREB - U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE