GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?

Država kriva za komplikacije oko prodaje Petrokemije?
OKOLIŠNA DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Koči li država preuzimanje kutinske Petrokemije, dok 1300 radnika strahuje za posao, pita u srijedu Večernji list, prenoseći tvrdnje sadašnjih vlasnima da produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva.

Produljenje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva jer to nitko nije tražio, tvrde sadašnji vlasnici, dok u ministarstvu kažu da od njih traže garanciju da će im produljiti dozvolu, što ne mogu dok se tvornica ne modernizira, navodi dnevnik.

Okolišna dozvola nije sporna jer njezino produljenje nije ni traženo. Turski Yildirim dobro zna da postojeća istječe sljedeće godine, baš kao što je toga svjesna i tvrtka Terra mineralna gnojiva te od države ne traži ništa na što se država već nije obvezala. Ili najkraće, samo želi prijenos postojećeg ugovora, odnosno da Turci napokon uđu u vlasništvo kutinske Petrokemije.

Tvrde tako Večernjakovi sugovornici iz PPD-a, tvrtke koja je s Inom vlasnica Terre, koja pak drži trenutačno 54,52 posto jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva. Petrokemiju je preuzela potkraj 2018., a prije četiri mjeseca s Yildirimom potpisala prijenos većinskog dijela tvrtke, ali strani holding još nije ušao u njezinu vlasničku strukturu.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je od njih zatraženo produljenje okolišne dozvole koja vrijedi još u 2024., a Ministarstvo je ne može izdati jer ne želi raditi mimo zakona.

“Okolišne dozvole nisu problem jer je kupac upoznat sa svim okolnostima oko dozvola i pristao je na ono što od njega država dodatno traži. Ni Terra mineralna gnojiva ni kupac ne traže ništa novo, ništa dodatno, ništa na što se država već nije obvezala, traže samo prijenos postojećeg ugovora, a kupac je, pritom, čak pristao na ustupke, tj. na smanjivanje obveza države u odnosu na ono na što se država prije obvezala”, objašnjavaju neslužbeno u PPD-u kako je država, nakon potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji, izdala revidiranu okolišnu dozvolu na četiri umjesto na sedam godina, što do danas nije izmijenjeno, ali Turci su pristali i na to stanje te se u posljednjoj verziji aneksa ugovora suglasili s konstrukcijom. U tome nema ničega nezakonitog, dodaju.

“Isključivo se traži poštivanje potpisanog ugovora, i to još uz ustupak kupca”, kažu pa dodaju i da su itekako u Petrokemiju, od preuzimanja njezina većinskog dijela, ulagali.

Tagovi: Petrokemija, Terra Mineralna Gnojiva, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Yildrim
PROČITAJ I OVO
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
PROCES
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
FRANKFURT - Tehnički problemi koji su usporavali rad Lufthanse u frankfurtskoj zračnoj luci, utjecali su na prijavu putem web stranice zrakoplovne kompanije, na šalteru i ukrcaj, riješeni su do podneva.
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE