GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država odbila ponudu turskog investitora za Petrokemiju, čeka se odluka Ine i PPD-a

Država odbila ponudu turskog investitora za Petrokemiju, čeka se odluka Ine i PPD-a
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 16:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najveća akvizicija koju se očekivalo početkom ove godine, preuzimanje kutinske Petrokemije, još uvijek nije na pomolu.

Obvezujuća ponuda turske grupacije Yildirim za dionice koje imaju državne institucije i tvrtke istekla je zadnjeg dana veljače, a kako doznaje Poslovni dnevnik, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u čijem je portfelju 17,9% dionica, zahvalio se na ponudi i obavijestio da prodaja njegovih dionica nije moguća mimo provođenja standardnog postupka prodaje putem javnog natječaja.

Janaf, Plinacro i Fond za razgradnju NEK u pravilu se kod ovakvih postupaka drže smjera kojim ide CERP i prema dostupnim informacijama, nisu odgovorili na ponudu za kupnju dionica kutinske tvrtke.

Hoće li, pak, ovim postupkom “državni” dioničari potpuno zaustaviti postupak mogućeg preuzimanja, koji traje još od prošlog ljeta, ovisit će to sada o pregovorima Yildirima s dva dioničara koji zajedno drže većinski vlasnički paket, Inom i PPD-om.

Njihova zajednička tvrtka Terra mineralna gnojiva posjeduje 54,5% dionica, dok državne tvrtke i ustanove ukupno drže 45,2%, a mali dioničari imaju tek 0,3% dionica.

Ako su ove dvije kompanije i dalje u pregovorima s Yildirim grupom i postignu dogovor, onda je izgledno i da se pokrene postupak prodaje državnih dionica u formi koju zakon predviđa.

CERP-u je, naime, potrebno pismo namjere, kojim turska tvrtka iskazuje interes za Petrokemijine dionice, da bi se pokrenulo postupak za objavu javnog poziva.

Yildirim bi, naravno, na tom natječaju mogao imati i konkurenta, premda petrokemijski biznis u ovom trenutku neizvjesnih uvjeta opskrbe i visokih cijena plina predstavlja rizično ulaganje, a k tomu, u Petrokemiju su potrebna ogromna ulaganja u nove, zelenije tehnologije, kako bi smanjila sve veće naknade koje izdvaja za emisijske jedinice CO2.

Iz redova većinskih dioničara zasad ne izlaze s informacijama o pregovorima s Yildirimom, niti otkrivaju je li ponuda njima uvjetovana i uspjehom preuzimanja svih dionica. Ali, daju do znanja da je “proces dubinskog snimanja u tijeku”.

Ranije informacije, naime, govore kako je turski ponuđač zainteresiran za kupnju apsolutno svih dionica Petrokemije, iako je ponude uputio svim grupacijama dioničara zasebno. Znakovit je i prošlotjedni nedolazak predstavnika dioničara iz redova države na skupštinu dioničara, na kojoj se odlučivalo o delistiranju dionice sa Zagrebačke burze.

Da su se, naime, državne institucije i tvrtke vodile interesom ostvarivanja profita na dionici Petrokemije, pojavili bi se i glasali protiv delistiranja.

U tom slučaju tvrtka bi im isplatila 33,86 kuna po dionici, inače nominalno vrijednoj 10 kuna, što je u svakom slučaju značajno više nego što će, premda su ponuđeni iznosi tajna, dobiti prodajom Yildirimu. No, Petrokemiju bi time potpuno iscijedili, jer samo za dionice CERP-a trebalo bi iskeširati 334 milijuna kuna.

Tagovi: Petrokemija, Ad Plastik, Prvo plinarsko društvo, Span, Jadran galenski laboratorij, Fortenova grupa, Sberbank
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE