GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država platila Uljanik Brodogradnji 1856 gotovo 900.000 eura ležarine

Država platila Uljanik Brodogradnji 1856 gotovo 900.000 eura ležarine
UPLATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Ministarstvo financija u petak je na račun Uljanik Brodogradnje 1856 isplatilo 890 tisuća eura, čime je riješen još jedan od financijskih repova nastalih u postupku stečaja nekad najveće brodograđevne kompanije na ovim prostorima, pulskog Uljanika.

Tim iznosom plaćena je ležarina za sekcije, limove, profile, trake, ostali materijal i opremu novogradnje 531, koji su od svibnja 2021. godine u vlasništvu države, ali se i dan danas nalaze na Uljanikovom otoku, odnosno koncesijskom području kojim upravlja tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856.

Vlada je početkom veljače donijela zaključak da će država podmiriti trošak smještaja svoje imovine te zadužila Hrvatsku brodogradnju Jadranbrod da izradi izračun svih troškova nastalih na ime naknade za korištenje kopnene površine, otvorenog i zatvorenog prostora te troškova oslobađanja radnih prostora od dijelova broda do dana izmještanja na drugu lokaciju, odnosno do dana prodaje broda. Izračunom se došlo do spomenutog iznosa, a njegovom uplatom na račun koncesionara i taj je dug zatvoren.

Zaključak vlade o plaćanju ležarine pozdravio je i direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić, podsjetivši da su dijelovi sekcija i limovi gradnje 531 smješteni na više lokacija, da se, ovisno o potrebama, moraju i premještati, te da opterećuju poslovanje brodogradilišta.

Da priča s Uljanikom nije završila kako je završila limovi razasuti po brodogradilištu već bi neko vrijeme plovili bi svjetskim morima ugrađeni u ro-ro brod namijenjen prijevozu kamiona, automobila i kontejnera na prikolicama, koji je u Puli trebao biti izgrađen za luksemburškog naručitelja.

No, i taj je naručitelj, poput mnogih drugih, poslovni odnos s Uljanikom početkom 2019. godine zaključio raskidom ugovora i od Republike Hrvatske isplatio 276 milijuna kuna protestiranih jamstava, dok su dijelovi broda, koji se još nije bio ni počeo graditi, u raznim fazama obrade ostali razasuti po brodogradilištu i završili u stečajnoj masi Uljanika d.d.

Njihova vrijednost u stečajnom postupku procijenjena je na 72,3 milijuna kuna, no ponuđača nije bilo sve do zadnje, četvrte dražbe, kada je početna cijena pala na jednu kunu. U zadnjem krugu za kupnju se zainteresirao riječki Metis koji je uplatio jamčevinu od 7,2 milijuna kuna da bi mogao pristupiti dražbi, no tada je u priču je odlučila uskočiti država te prijebojem svoje tražbine postati vlasnikom te imovine kao razlučni vjerovnik.

Budući da su elementi broda, a radi se o oko 6.500 tona obrađenog čelika, tako postali državna imovina, zaključkom Vlade oni su prešli u posjed Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje će se dalje baviti njihovom prodajom. U kojem obliku će to biti, odnosno hoće li za kupnju eventualno biti zainteresiran budući kupac brodogradilišta te ga iskoristiti za gradnju broda ili će se čelik prodati po sekcijama kao sirovina, zasad još nije poznato.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Centar za restrukturiranje i prodaju, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Wizz Air i Ryanair smanjuju broj letova iz Banje Luke
LETOVI
Wizz Air i Ryanair smanjuju broj letova iz Banje Luke
BANJA LUKA - Aerodrom Banja Luka reagirao je na informacije objavljene na pojedinim portalima o tome da kompanije Wizz Air i Ryanair smanjuju broj linija, odnosno letova iz ovog grada.
U Dijamantu najveća pojedinačna investicija Fortenova grupe
INVESTICIJE
U Dijamantu najveća pojedinačna investicija Fortenova grupe
ZRENJANIN - U kompaniji Dijamant, članici Fortenova grupe, predstoji investicioni ciklus u vrijednosti od 32,6 miliona eura, što predstavlja i najveću pojedinačnu investiciju Fortenova grupe.
Croatia Airlines uvodi novu liniju za Dubrovnik
LINIJE
Croatia Airlines uvodi novu liniju za Dubrovnik
ZAGREB - Croatia Airlines otvorila je letove između Dubrovnika i Praga tijekom prošlog tjedna i sada leti u glavni grad Češke iz dva grada, spajajući Split.
Poletio prvi putnički avion kineske proizvodnje
USPJESI
Poletio prvi putnički avion kineske proizvodnje

PEKING - Prvi kineski putnički avion domaće proizvodnje obavio je danas prvi komercijalni let, što je prekretnica u višedeetljetnim naporima ove zemlje da se natječe sa zapadnim rivalima u zraku.

Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
USPJESI
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
NEW YORK - Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista koji je zaživio početkom prošle godine i ubrzo postao najvećim ekološkim projektom u povijesti Hrvatske, dobio je ogromno, možemo reći i najveće moguće međunarodno priznanje nakon što je u petak navečer u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku osvojio tzv. medijskog Oscara poznatog pod nazivom INMA Global Media Awards.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE