GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG

Država povlači 32,5 miliona eura od profita EPCG
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 12:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz kompanije, iz nerasporedjene dobiti u iznosu od 48,6 miliona eura izdvaja se 38,27 miliona eura za isplatu dividende za 2018. godinu.

Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke.
S obzirom da je država vlasnik 85 odsto akcija, njoj će pripasti 32,5 miliona eura. Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura, precizirali su iz EPCG.

"Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje Kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra", navodi se u saopštenju.

Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka "Gvozd" na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane "Briska Gora" kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE "Komarnica" snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je i izgradnja HE "Kruševo".
U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifikacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata.

Planom su takodje precizno definisana i kapitalna ulaganja urevitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu isigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenuteobjekte su već počela, a u narednom periodu u HE "Perućica"investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE "Piva" biti uloženo 15 miliona eura.
Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelovaelektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja zanjegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planomdefinisana ekološka rekonstrukciju TE "Pljevlja" vrijedna 45 milionaeura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije naMaljevcu vrijedni 20 miliona eura.

"Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, dividenda
PROČITAJ I OVO
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE