GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državnu potporu traži 100.000 tvrtki

Državnu potporu traži 100.000 tvrtki
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 22:05
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Broj poduzeća koja koriste državnu potporu za isplatu plaća ovaj bi se mjesec, kad se isplaćuju plaće za travanj, mogao popeti na sto tisuća, a broj radnika za koje će država isplatiti četiri tisuće kuna neto iznosa približit će se možda i 600 tisuća.

Uz gotovo 84 tisuće tvrtki koje su ostvarile potporu za plaće u ožujku za svojih gotovo 495 tisuća radnika, do jučer je pristiglo i oko 14,5 tisuća novih zahtjeva, piše Novi list.

U tim tvrtkama koje su prvi put predale zahtjev radi oko 90 tisuća radnika, a kako se zahtjevi zaprimaju do 7. svibnja, moguće je da ukupan broj tvrtki bude i sto tisuća, a ukupan broj radnika na koje se ta potpora odnosi oko 600 tisuća.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ističu da su oni od početka procjenjivali da bi broj radnika za koje će se potpore isplaćivati mogao biti od 5.900 do 600 tisuća, ovisno o mjesecu, ali dodaju i da je prerano govoriti koliko će to biti za travanjsku plaću, jer dio tvrtki koje su primile prvu potporu odustaju i vraćaju potpore jer na njih nisu ni imale pravo.

Vlada je u travnju isplatila ukupno 1,55 milijardi kuna potpore za očuvanje radnih mjesta, no kako se sada povećava njezin iznos, tako će se povećati i proračunski izdaci.

Ako se doista dogodi da se broj radnika za koje se potpora isplaćuje približi 600 tisuća, značit će to da će država samo za isplatu neto potpora trebati 2,4 milijarde kuna.

Uz to, Vlada je na taj iznos odlučila obračunati i doprinose od 1.460 kuna pa će njezin trošak, iako taj novac neće isplaćivati, nego tek proknjižiti, biti i dodatnih 876 milijuna kuna.

Tako će vjerojatno biti i za potpore u lipnju, za svibanjsku plaću, što znači da bi konačan iznos koji će kroz ovu mjeru država doznačiti zaposlenima u privatnom sektoru mogao na kraju biti i veći od šest milijardi kuna. I to bez 1,75 milijardi kuna doprinosa koje se obvezala pokriti za plaće u travnju i svibnju.

Tagovi: državne potpore, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE