GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državnu potporu traži 100.000 tvrtki

Državnu potporu traži 100.000 tvrtki
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 22:05
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Broj poduzeća koja koriste državnu potporu za isplatu plaća ovaj bi se mjesec, kad se isplaćuju plaće za travanj, mogao popeti na sto tisuća, a broj radnika za koje će država isplatiti četiri tisuće kuna neto iznosa približit će se možda i 600 tisuća.

Uz gotovo 84 tisuće tvrtki koje su ostvarile potporu za plaće u ožujku za svojih gotovo 495 tisuća radnika, do jučer je pristiglo i oko 14,5 tisuća novih zahtjeva, piše Novi list.

U tim tvrtkama koje su prvi put predale zahtjev radi oko 90 tisuća radnika, a kako se zahtjevi zaprimaju do 7. svibnja, moguće je da ukupan broj tvrtki bude i sto tisuća, a ukupan broj radnika na koje se ta potpora odnosi oko 600 tisuća.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ističu da su oni od početka procjenjivali da bi broj radnika za koje će se potpore isplaćivati mogao biti od 5.900 do 600 tisuća, ovisno o mjesecu, ali dodaju i da je prerano govoriti koliko će to biti za travanjsku plaću, jer dio tvrtki koje su primile prvu potporu odustaju i vraćaju potpore jer na njih nisu ni imale pravo.

Vlada je u travnju isplatila ukupno 1,55 milijardi kuna potpore za očuvanje radnih mjesta, no kako se sada povećava njezin iznos, tako će se povećati i proračunski izdaci.

Ako se doista dogodi da se broj radnika za koje se potpora isplaćuje približi 600 tisuća, značit će to da će država samo za isplatu neto potpora trebati 2,4 milijarde kuna.

Uz to, Vlada je na taj iznos odlučila obračunati i doprinose od 1.460 kuna pa će njezin trošak, iako taj novac neće isplaćivati, nego tek proknjižiti, biti i dodatnih 876 milijuna kuna.

Tako će vjerojatno biti i za potpore u lipnju, za svibanjsku plaću, što znači da bi konačan iznos koji će kroz ovu mjeru država doznačiti zaposlenima u privatnom sektoru mogao na kraju biti i veći od šest milijardi kuna. I to bez 1,75 milijardi kuna doprinosa koje se obvezala pokriti za plaće u travnju i svibnju.

Tagovi: državne potpore, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE