GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna

Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 21:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna. Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna, ističe Udruženje.

“Veledrogerije zahtjevaju hitnu uplatu dodatnih sanacijskih sredstava te dogovor oko otplate preostalog dijela duga kako bi mogle osigurati neprekinutu isporuku lijekova i drugog materijala. U suprotnom je vrlo izgledan prekid isporuke lijekova već u narednih desetak dana”, poručuje predsjednik Udruženja Tomislav Kulić.

Ističe kako je trenutna situacija teža nego u srpnju s obzirom da je HZZO u zadnja dva mjeseca značajno smanjio mjesečne uplate prema ljekarnama.

Time je u potpunosti izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidonosnog sloma, tvrdi Kulić.

Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana uslijed nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima pa je redovna opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovo dovedena u pitanje.

“Uzimajući u obzir do sad evidentirane dugove i trend rasta dugova do kraja godine bolnički sustav će ove godine generirati novi dug u visini 2,67 milijardi kuna. Reforma zdravstvenog sustava, a poglavito bolničkog segmenta, imperativ je koji se ne smije odgađati”, ocijenio je Kulić.

Tagovi: dugovi bolnica, veledrogerije, Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK, Tomislav Kulić
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE