GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dukat: Lactalis istiskuje manjinske dioničare, otpremnina 928 kuna po dionici

Dukat: Lactalis istiskuje manjinske dioničare, otpremnina 928 kuna po dionici
SQUEEZE OUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 15:06
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Francuski Lactalis preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International (BSAI) ide u istiskivanje manjinskih dioničara Dukata, koji će dobiti otpremninu od 928 kuna po dionici, odlučila je u četvrtak glavna skupština Dukata.

Dukat "obavještava javnost da je društvo 18. veljače 2021. godine održalo izvanrednu glavnu skupštinu koja je usvojila prijedlog odluke kako je navedeno u pozivu za glavnu skupštinu", navodi se u kratkoj objavi zagrebačke mliječne industrije objavljenoj putem Zagrebačke burze.

A prijedlog odluke o istiskivanju manjinskih dioničara odnosno poziv za današnju skupštinu objavljen je prije nešto više od mjesec dana, nakon što je Uprava Dukata krajem prošle godine otkazala skupštinu koja je ranije bila sazvana za 29. prosinca prošle godine.

Uprava Dukata je tu skupštinu na kojoj se trebalo odlučivati o istiskivanju manjinskih dioničara otkazala 23. prosinca, a zbog epidemiološke situacije i mjera ograničenja okupljanja i putovanja. No, ujedno je najavila da će nova skupština biti opet sazvana čim to bude razumno moguće, a sazvana je 11. siječnja ove godine.

Inače, Dukat je početkom srpnja prošle godine objavio kako većinski vlasnik te tvrtke - BSAI, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući "squeeze out" odnosno prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika.

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International, kojoj je sjedište u Belgiji, trenutno drži 2.859.923 dionice ili 95,33 posto dionica hrvatske mliječne industrije.

Manjinski dioničari drže 139.880 dionica ili 4,66 posto dionica Dukata, dok sam Dukat ima 197 dionica, ili 0,00657 posto dionica.

Inače, sukladno zakonskim odredbama, da bi glavni dioničar mogao ići u postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (istiskivanje malih dioničara ili squeeze out) mora imati najmanje 95 posto dionica te kompanije.

Prijenos dionica pokazuje da glavni dioničar "ima povjerenja i predan je društvu i tržištima na kojima posluje", navodi se uz ostalo u materijalima za današnju izvanrednu glavnu skupštinu koju je Dukat objavio na svojim internet stranicama.

"Isplata primjerene otpremnine manjinskim dioničarima društva omogućit će glavnom dioničaru da kupi dionice koje ne drži u vlasništvu te da postane stopostotni vlasnik društva, što će pojednostaviti vlasničku strukturu", navodi se uz ostalo u pisanom izvješću glavnog dioničara o pretpostavkama za prijenos dionica manjinskih dioničara.

A po podacima iz tog materijala, Dukat, bez većinskog dioničara, ima ukupno 364 dioničara, koji drže 139.880 dionica ili 4,66 posto dionica s pravom glasa.

Zagrebačka burza je, nedugo nakon objave o odluci glavne skupštine o prijenosu dionica manjinskih dioničara na većinskog dioničara, dionicu Dukata stavila u segment promatranja.

Tagovi: Dukat, Lactalis, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE