GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 milijuna kuna

Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 milijuna kuna
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SLAVONSKI BROD - Na sjednici Glavne skupštine Đuro Đaković Grupe donesene su odluke kojima se otvara put ulagačima iz DD Acquisition a.s. iz Češke da završe postupak preuzimanja većinskog udjela u slavonskobrodskoj tvrtki, potvrdio je novinarima predsjednik uprave Grupe Hrvoje Kekez.

Češki ulagači dobili su rok od 30 dana da u Đuru Đakovića unesu financijska sredstva u visini od 100 milijuna kuna, a u tom bi razdoblju trebala biti završena i revizija nefinancijskog dijela ulaganja, koja se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna.

"Mi od listopada 2020. godine plivamo bez pristupa financijskim sredstvima banaka i države. Radi opstanka Đure Đakovića bitno je da oni uplate sredstva što prije", istaknuo je Kekez.

Na pitanje novinara o budućnosti Đuro Đaković Grupe pod novim vlasnicima, Kekez kaže kako su očekivani novi većinski vlasnici do sada isticali da bi slavonskobrodska tvrtka trebala postati jedan od europskih lidera proizvodnje teretnih vagona. To bi trebalo značiti uvođenje u proizvodnju novih modela vagona koji do sada nisu u Slavonskom Brodu proizvodili.

"Ovo je tržište kao i svako drugo. Sada se zbog rata u Ukrajini očekuje rast potražnje vagona za prijevoz žitarica. Što se tiče radnika, nama nedostaje ljudi. Ono što planira investitor u narednim godinama, rekao bih da će nama biti problem osigurati taj broj ljudi", rekao je Kekez.

Stvaranjem uvjeta za ulazak stranog ulagača u Đuru Đakovića nisu zadovoljni mali dioničari, koji bi spajanjem i umanjenjem vrijednosti dionica u Đuro Đaković Grupi imali udio od samo 0,2 posto.

Predstavnik malih dioničara Hrvoje Lukavac ističe da mali dioničari nisu kočničari restrukturiranja Đure Đaković Grupe. Po njihovu mišljenju dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se mimo pravila koje je odredila Europska komisija. Mali dioničari već su na sudu pokrenuli određene korake, ali je sud odlučio da cijeli postupak u međuvremenu može biti nastavljen.

Budu li češki ulagači poštovali zadane uvjete za preuzimanje, imat će ukupno 75 posto udjela u vlasništvu Đuro Đaković Grupe, druga po veličini vlasničkog udjela skoro 25 posto bit će država, a malim dioničarima ostaje udio od tek 0,2 posto.

Tagovi: Đuro Đaković, D.D. Acquisition
PROČITAJ I OVO
Podravka znatno veći dividendni prinos
DIVIDENDA
Podravka znatno veći dividendni prinos
ZAGREB - Na sjednici Uprave održanoj prekjučer, 29. ožujka 2023. godine, raspravljalo se o raspodjeli dobiti poslovne 2022. godine.
Lenac i 3. maj u velikom poslu
POSLOVI
Lenac i 3. maj u velikom poslu
RIJEKA - Brodogradilište »3. maj« napokon ima značajniji i konkretan posao »u džepu«. Jučer su potpisali ugovor o izgradnji dva pontona sa susjednim brodogradilištem »Viktor Lenac«, koji kreće u financijski značajan projekt obnove velikog Doka 11.
Virgin Orbit prestaje s radom nakon što nije uspio osigurati financiranje
KOLAPS
Virgin Orbit prestaje s radom nakon što nije uspio osigurati financiranje
LOS ANGELES - Virgin Orbit Holdings Inc., tvrtka za lansiranje satelita povezana s britanskim milijarderom Richardom Bransonom, prestaje s radom na neodređeno vrijeme, podliježući rastućim pritiscima financijske krize koji su paralizirali startupe u mnogim tehnologijama u nastajanju.
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
NOVI TERMINAL
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
SARAJEVO - Sarajevska zračna luka planira produžiti svoje radno vrijeme nakon ponoći i kasnije ove godine postati operativna zračna luka koja će raditi 24 sata.
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE