GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković ima za cilj postati europski lider u proizvodnji teretnih vagona

Đuro Đaković ima za cilj postati europski lider u proizvodnji teretnih vagona
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 18:41
Autor: SEEbiz / HRT
SLAVONSKI BROD - Nakon niza godina u kojima je gomilala gubitke - Đuro Đaković grupa iz Slavonskog Broda lani je poslovala sa skromnom dobiti. Novi većinski vlasnici iz Češke uz kapital u novcu donijeli su i nova znanja. Najavljuju da žele postati europski lider u proizvodnji teretnih vagona.

S milijunskim dugovima i na rubu stečaja. Tako su u "Đuri Đakoviću" prije dvije godine dočekali program restrukturiranja. Ulazak čeških partnera u tvrtku promijenio je perspektivu. Za predsjednika Uprave novi većinski vlasnici odabrali su svog suradnika i bivšeg menadžera u HEP-u Marka Ćosića.

- S proizvodnim programom sam se morao upoznati. Đuro Đaković je firma koja ima veliku tradiciju. Proizvodni program je znan ne samo u Hrvatsko, nego i šire, rekao je Ćosić za HRT.

Razvojni potencijali temeljit će se na civilnom programu, ponajviše proizvodnji vagona, u čemu žele biti europski lider.

- To je plan koji smo si mi zadali. Proizvodnja broja vagona raste i u prošloj godini. Imamo isto i u ovoj godini plan da to nastavimo unapređivati. Mi smo kao češki investitor donijeli određenu tehnologiju koja je unesena u kapital Đure Đakovića i normalno da nam je cilj proširiti proizvodni program i povećati broj kupaca, istaknuo je.

Vojni program oslanja se na suradnju s Ministarstvom obrane, ali i s partnerima u Češkoj.

- Taj dio jedan tehnologije koji se vani radio, danas se radi i Đuro Đakoviću i mogu reći da su vlasnici i partneri iz Češke jako zadovoljni sa time što je kod nas proizvedeno, rekao je Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

A, prema izjavama sindikalnih čelnika, promjenama u Brodu zadovoljni su i radnici.

- Imali smo neki dan skup radnika u Energetici. Dogovoreno je 10,8 posto povećanje plaće. U strojnoj obradi su završeni pregovori tu se vrti isto od 7 do 10 posto povećanje plaće. U Specijalnim vozilima se još uvijek vode pregovori, ali tu je već oko 700 kuna povećanje, rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Specijalna vozila stožerni su dio grupacije koja sada s kooperantima zapošljava više od tisuću radnika. Kadrovska osvježenja još su jedan izazov.

- Očekujemo samo da naši radnici ostaju u Slavonskom Brodu, da ostanu sa svojom djecom i obiteljima, da se grad razvija i da Brod ostane i dalje kao što je nekad bio industrijski grad, istaknuo je Štivić.

Vjerojatno nikada više sa 16 tisuća zaposlenih u "Đakoviću", ali s modernom tvrtkom koja će biti sinonim za kvalitetu na domaćem i svjetskom tržištu.

Tagovi: Đuro Đaković, D.D. Acquisition, Marko Ćosić
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE