GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje

DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.

Nadalje su pojasnili da će se imovina DUTB-a krajem ove godine prenijeti na Slovenski državni holding (SDH), gdje će se formirati zajednička strategija upravljanja ovom investicijom. Tako DUTB neće prodavati dionice Cinkarne Celje u novim postupcima sve dok ih ne prenese na SDH, dodaju.

DUTB je od siječnja bez prava glasa u tvrtki. Istječe zakonski rok u kojem DUTB treba prodati ulaganja koja je stekla prije 2016. Loša banka, sukladno Zakonu o DUTB-u, ostaje bez mogućnosti ostvarivanja prava glasa u ulaganju ako ga ne proda u roku od šest godina.

Dionicama Cinkarne Celje trguje se na Ljubljanskoj burzi, gdje su uvrštene u prvu kotaciju i čine indeks SBI TOP. Njihova zaključna cijena danas je bila 270 eura, što je oko 20 eura iznad vrijednosti u vrijeme ožujske objave javnog natječaja za prikupljanje obvezujućih ponuda.

U Cinkarni Celje državni vlasnici imaju ukupno više od 45 posto udjela. Osim DUTB, dionice tvrtke posjeduju i Modra zavarovalnica (20,17 posto) te njeni Kritni sklad PPS (2,07 posto dionica) i SDH (11,50 posto).

Cinkarna Celje uvrštena je na popis 15 društava za privatizaciju 2013. godine. Konzorcij države i drugih vlasnika prodao je 2014. godine više od 70 posto tvrtke, ali je godinu dana kasnije stopirao proces prodaje. U 2017. manji konzorcij, tada na čelu s DUTB-om, ponovno je krenuo u prodaju oko 25 posto dionica, no prodaja je ponovno propala.

DUTB je još u listopadu 2020. godine prikupljala neobvezujuće ponude za svoj udio u Cinkarni, kako je navela, s ciljem testiranja postoji li interes na tržištu za kupnju manjinskog udjela i po kojoj cijeni. Već tada je navodno interes pokazala austrijska grupacija Treibacher Industrie, a potom je prošle godine DUTB najavio da će udio u celjskom poduzeću ponuditi na tržištu ako za to budu uvjeti.

Cinkarna Celje je u 2021. ostvarila 192,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego prethodne godine, a neto dobit porasla je 75 posto na 33,2 milijuna eura.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, titanov dioksid
PROČITAJ I OVO
Avion prisilno sletio u Zagreb, putnik htio otvoriti izlaz
PANIKA
Avion prisilno sletio u Zagreb, putnik htio otvoriti izlaz
ZAGREB - Putnici britanskog TUI-a na letu iz Paphosa za Manchester koji su u ponedjeljak, 15. kolovoza trebali oko 17 sati poletjeti prema Manchesteru prošli su pravu dramu.
Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?
IZGLEDI
Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?
ZAGREB - Posjedovati tvrtku čija je vrijednost veća od milijarde dolara danas je nešto čemu teže mnogi koji pokreću svoje poslovanje, a sigurno da ćemo takvih kompanija u budućnosti dobiti još barem nekoliko u Hrvatskoj.
Storylines i Brodosplit potpisali ugovor o gradnji rezidencijalnog broda
MEGA POSAO
Storylines i Brodosplit potpisali ugovor o gradnji rezidencijalnog broda
SPLIT - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.
Dukat ponovno podiže otkupnu cijenu mlijeka
MLIJEKO
Dukat ponovno podiže otkupnu cijenu mlijeka

ZAGREB - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

Turisthotel najavljuje gradnju novog hotela u gradskoj jezgri
HOTELI
Turisthotel najavljuje gradnju novog hotela u gradskoj jezgri
ZADAR - Meri Matešić Sičić, predsjednica Uprave tvrtke Turisthotel Zadar, najavila je nove projekte kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE