GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EASA poziva zrakoplovne prijevoznike da ne lete iznad Bjelorusije

EASA poziva zrakoplovne prijevoznike da ne lete iznad Bjelorusije
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski regulator za zrakoplovstvo u srijedu je pozvao sve zrakoplovne kompanije da izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije iz sigurnosnih razloga, rekavši da je prisilno preusmjeravanje aviona Ryanaira dovelo u pitanje sposobnost zemlje da omogući sigurnost zračnog prometa.

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) savjetuje zrakoplovnim tvrtkama, kao i prijevoznicima koji nisu iz EU-a, da, osim u hitnim slučajevim, izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije.

“Okolnosti ovog slučaja dovode u pitanje postupanje Bjelorusije prema međunarodnim pravilima civilnog zrakoplovstva”, objavila je EASA.

“Bjelorusija je preusmjeravanjem aviona ugrozila sigurnost leta i dovela u pitanje sposobnost države da omogući sigurnost zračnog prometa”.

Europske zrakoplovne kompanije počele su preusmjeravati letove u utorak, pošto su mnogi europski čelnici kritizirali Minsk zbog prisilnog slijetanja i uhićenja disidentskog novinara.

Čelnici EU-a u ponedjeljak su pozvali europske prijevoznike da izbjegavaju letjeti iznad Bjelorusije i rekli su da će zabraniti njezine letove prema Europskoj uniji. Mjere se, međutim, neće usvojiti prije sastanka prijevoznika koji će se održati 3. lipnja.

Intervencija Agencije iz sigurnosnih razloga odvojena je od prijetnje čelnika političkim sankcijama i uključuje zračne prijevoznike koji nisu iz EU-a, a u nekim slučajevima lete nad Bjelorusijom, na trasi između Azije i Europe.

Upute EASA-e, međutim, nisu obavezne.

Bjeloruske vlasti nisu bile dostupne za komentar o intervenciji Agencije. Predsjednik Aleksandar Lukašenko, ranije u srijedu, optužio je “zlonamjernike” da pokušavaju ugušiti Bjelorusiju.

Tagovi: Europski regulator za zrakoplovstvo, Bjelorusija, Ryanair
PROČITAJ I OVO
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
IZDVOJENA MIŠLJENJA
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) objavilo je zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz Top Radiju, ali i izdvojena mišljenja predsjednika VEM-a Josipa Popovca i zamjenika Roberta Tomljenovića koji su bili protiv navodeći da koncesiju treba oduzeti zbog neistinitih podataka.
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZASTOJ
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZAGREB - Iz Petrokemije su u srijedu izvijestili da su postrojenja za proizvodnju uree i amonijaka započela danas s obustavom rada zbog tehničkog kvara, dok ostala postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva rade sukladno planovima i osigurane su dovoljne količine za opskrbu domaćeg i regionalnog tržišta.
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
NOVINARI
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
BERLIN - Njemački medijski div Axel Springer namjerava u narednim godinama zaposliti nekoliko stotina novinara, izjavio je u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung (SZ) član uprave Jan Bayer.
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
FLOTA
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
DUBROVNIK - Sukladno strateškom opredjeljenju Atlantske plovidbe d.d. u cilju modernizacije, ekologizacije i obnove flote, na sjednici Upravnog odbora održanoj u utorak dana je suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd.
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
POSLOVI
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
RIJEKA – Brodogradilište Tehnomont prije mjesec dana ugovorilo je gradnju tri 17-metarska patrolna broda za Cipar, a kroz petnaestak dana očekuje ih parafiranje novog posla, ovog puta s Grcima za koje će u Puli izgraditi dva protupožarna broda – potvrdio nam je Niko Skala, tehnički direktor ovog brodogradilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE